Vincent van Gogh en het expressionisme
De schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890), de grote schilder van het licht en de velden in de Provence, werden al in de tijd na zijn overlijden tot aan het begin van de 20e eeuw tot een begrip in de moderne internationale kunst. Vele Duitse kunstenaars lieten zich inspireren door zijn kleurrijke palet en de krachtige aanzetten van zijn penseel. Het contrast in zijn kleurenspel van vorm en beeld is een voorbeeld geworden voor ontwerpen van Ernst Ludwig Kirchner, Frans Marc, Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Ludwig Meidner, Alexej von Jawlensky en nog van vele andere kunstschilders.
Vincent van Gogh und der Expressionismus
Vincent van Gogh had een sterke afkeer van de zichtbare werkelijkheid. Schilders als Egon Schiele en Oskar Kokoschka lieten zich zichtbaar inspireren en waren vooral gecharmeerd en onder de indruk van de gezichtsuitdrukkingen, die Van Gogh zo voortreffelijk schilderde. Bij de expositie “Vincent van Gogh en het Expressionisme" verscheen een geïllustreerde en kleurrijke catalogus onder dezelfde titel.
De auteur heeft een geweldig boek samengesteld met een alles omvattend beeld van de enorme invloed van het werk van Van Gogh op de kunst van een gewaardeerde groep kunstenaars in de kunststroming van het expressionisme. Het zijn vooral de kunstenaars in de kunstenaarsgroepen “Die Brücke” en “Der Blaue Reiter”. Van Gogh was voor de deelnemers als een vader van de kunst. Toch was het ruim 20 jaar na zijn dood dat het werk meer werd gewaardeerd en diende als uitgangspunt voor nieuw werk.
Diverse critici spraken van plagiaat en gebrek aan inspiratie bij het beoordelen en beschouwen van de kunstwerken uit de genoemde kunstenaarsgroepen. In het jaar 1910 werd door een groep critici het begrip expressionisme gebruikt, om de anti-impressionistische stromingen in Duitsland en Frankrijk te beschrijven. De auteur heeft bewust diverse schilderijen van genoemde kunstenaars naast die van Vincent van Gogh geplaatst.
ISBN 978 3 7757 1770 0, “Vincent van Gogh und der Expressionismus”, Jill Lloyd, Hatje Cantz Verlag, 2006, 160 pagina’s.
Bij Uitgeverij Waanders verscheen deze catalogus onder ISBN 90 400 8220 0.
Top 10 populairste artikelen
- Necker Kubus Illusie
- Figuur van Thiéry
- Müller-Lyer Illusie
- Les in het construeren van visuele en optische illusies
- Maak zelf je 3D illusies
- Surrealisme als kunst tussen droom en werkelijkheid
- Fenomeen van trompe-l'oeil en andere optische illusies
- Optisch bedrog in onze visuele waarnemingen
- Op Art Museum presenteert optische illusies
- Kleurrijke prikkels van Jeroen Krabbé