Aandacht voor de rollen van vrouwen in de DADA-kunst (1)

27 september 2024

Onder de titel “der die DADA. Disorder of the Genders” toont het Arp Museum Bahnhof Rolandseck van 7 juli 2024 tot en met 12 januari 2025 een uitgebreide overzichtstentoonstelling, waarin de betekenis van de vrouwelijke kunstenaars van de DADA-beweging wordt belicht aan de hand van een variëteit aan kunstuitingen. Naast kunstwerken en kunstuitingen van Gabrielle Buffet-Picabia, Hannah Höch, Sonia Delaunay en Sophie Taeuber-Arp, worden werken getoond van kunstenaars die decennialang weinig tot geen vermelding hebben gekregen in de kunstwereld.

Aandacht voor de rollen van vrouwen in de DADA-kunst (1)

Expositie "der die DADA" in Arp Museum.

Daartoe behoren bijvoorbeeld Elsa von Freytag-Loringhoven, Angelika Hoerle en Suzanne Duchamp en tal van andere DADA-vrouwen die gelijkwaardig naast hun mannelijke collega’s zijn gepresenteerd in de tentoonstelling. Er worden circa 200 schilderijen, werken op papier, foto's, video’s, films en archiefmateriaal getoond. Met de absolute wil om de oude vastgeroeste orde omver te werpen, doorbrak DADA vele grenzen, ook die op het gebied van gender. (Wordt vervolgd).

Aandacht voor de rollen van vrouwen in de DADA-kunst (1) - 2 Aandacht voor de rollen van vrouwen in de DADA-kunst (1) - 3

ISBN 978-3-7774-4443-7, “der die DADA”, Helene von Saldern, Julia Wallner en Joëlle Warmbrunn, 2024, Hirmer Verlag, 288 pagina’s, € 38.

Arp Museum Bahnhof Rolandseck, Hans-Arp-Allee 1, D-53424 Remagen, www.arpmuseum.org.


Gerelateerde artikelen