Adolf Karl Heinrich Slaby (1849-1913)

15 februari 2023

De Duitse elektrotechnisch ingenieur en universitair docent Adolf Karl Heinrich Slaby (1849-1913) werd in 1886 de eerste hoogleraar elektrotechniek aan de Technische Universiteit in Berlijn. Elf jaar later liet hij zich inspireren door het werk van pionier Guglielmo Marconi op het gebied van radiotelegrafie en begon hij met het ontwikkelen van nieuwe technieken voor draadloze communicatie, die hij verbeterde en populair maakte.

Adolf Karl Heinrich Slaby (1849-1913)

Slaby hield een speciale lezingen over vonkentelegrafie.

Door zijn persoonlijk contact met keizer Wilhelm II heeft hij veel gedaan voor de maatschappelijke status van ingenieurs en technologie. Adolf Slaby was een zoon van boekbinder Gustav Slaby en toonde al interesse voor wiskunde en techniek tijdens zijn middelbare schooltijd. Hij schreef zich in aan de Berlin Trade Academy, de voorloper van de Technische Universiteit van Charlottenburg, om werktuigbouwkunde en wiskunde te studeren. Tegelijkertijd werkte hij als privéleraar voor werktuigbouwkundig ondernemer Louis Schwartzkopff, wat ook resulteerde in contact met de praktijk van zijn studierichting.

Slaby vervolgde zijn studie aan de Universiteit van Jena en promoveerde in de wiskunde. Door de persoonlijke kennismaking met het hoofd van de Britse telegraafadministratie William Henry Preece in 1897, nam Slaby tevens deel aan Marconi-experimenten met draadloze telegrafie op het Kanaal van Bristol. In Duitsland vonden experimenten met draadloze telegrafie voor het eerst plaats aan de Technische Universiteit van Charlottenburg. Vanaf 1906 hield Slaby een speciale lezingen over vonkentelegrafie tot hij met pensioen ging in 1912.


Gerelateerde artikelen