Alfons Schilling brengt in zijn werk een beweging aan

9 mei 2014

Al op jonge leeftijd vertrekt de geboren Zwitser Alfons Schilling (1934) voor een studie aan de Academie voor Toegepaste Kunst naar Wenen.

Alfons Schilling brengt in zijn werk een beweging aan

Alfons Schilling

In deze stad bracht hij zijn kunst en inspiratie tot werkelijkheid met een geweldig breed oeuvre van kunst verkregen door rotatie, 3D holografie en lenticulaire techniek, prismatische en 3D foto’s met de stereoscopische techniek.

Zijn zeer wild gevormde schilderijen zijn ontstaan rond 1960 en kort daarna liet hij de ondergrond draaien en bracht de verf aan om weer een kunstbeeld te scheppen. Al snel ontdekte Schilling 3D fotografie en de fascinerende mogelijkheden in het toepassen van driedimensies in de kunst. Door zijn afwisselend verblijf in de USA en in Frankrijk doet hij veel ervaring op met het gebruik van zijn ontdekkingen. Een geweldige kunstuitstraling hebben de autobinaire stereobeelden. De catalogus die verscheen ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag bevat zijn ontwerpnotitie voor deze unieke 3D beelden. Extra beroemd is hij ook geworden door de kijkmachines, waarmee hij bij optredens bekijks trok. De mooi vormgegeven catalogus bevat een gevarieerde schat aan artikelen en plaatjes van zijn veelzijdige kunstuitingen. Alfons Schilling is van a tot z een ras kunstenaar.

ISBN 978-3-902001-49-8, “Alfons Schilling”, Günther Oberhollenzer, Edition Sammlung Essl, 2009, 88 pagina’s.

Essl Museum - Kunst der Gegenwart, An der Donau-Au 1, A-3400 Klosterneuburg/Wien, www.essl.museum.


Gerelateerde artikelen