Alice Guy-Blaché (1873-1968)

21 september 2024

De Franse filmpionier Alice Guy-Blaché (1873-1968) was tussen 1896 en 1906 volgens experts waarschijnlijk de enige vrouwelijke professionele filmmaker ter wereld. Anders dan dat van haar tijdgenoot George Méliès worden haar bijdragen aan de vroege ontwikkelingen in de filmindustrie vaak over het hoofd gezien. Haar vader Emile Guy had een boekwinkel en uitgeverij in Santiago en Valparaíso in Chili en trouwde in 1865 te Parijs met Marie Clotilde Franceline Aubert. Na hun huwelijk ging het echtpaar in Santiago wonen, maar Aubert keerde in 1873 terug om haar vijfde kind ter wereld te brengen.

Alice Guy-Blaché (1873-1968)

Haar eerste film was “La Fée aux Choux”.

Dochter Alice werd vervolgens toevertrouwd aan de zorg van haar grootouders in Carouge en Alice vertrok op vierjarige leeftijd met haar moeder naar Chili. Daar leerde ze Spaans spreken. Op zesjarige leeftijd keerde ze alweer terug naar Frankrijk om daar les te krijgen op een kloosterschool. Na de dood van haar vader in 1891 werd Alice Guy opgeleid als stenograaf en ging voor een vernisfabriek werken.

Drie jaar later ging ze werken voor Comptoir général de la photographie en zou daar komen te werken onder de leiding van filmpionier Léon Gaumont. Alice Guy was samen met Léon Gaumont aanwezig bij de vertoning van de eerste film door de broers Lumière. Nadat ze die gezien had kreeg ze inspiratie voor het zelf verfilmen van verhaaltjes. Ze vroeg aan Gaumont of ze haar eigen films kon maken en ontving van hem toestemming.

Haar eerste film, en waarschijnlijk ook ‘s-werelds eerste speelfilm, was “La Fée aux Choux”. In de periode tussen de jaren 1896 en 1906 was Alice Guy hoofd van de productie onder Gaumont. In haar eerste films onderzocht ze het gebruik van dans in films, maar ook het onderwerp als reisverhalen had haar belangstelling. Haar eerste dansfilms waren erg populair bij het bioscooppubliek en werden veelvuldig vertoond.

In 1907 trouwde Alice Guy met cameraman Herbert Blaché, die vrij snel de leiding over de dochteronderneming van Léon Gaumont in de VS overnam. In 1910 richtten de twee samen met George A. Magie als partner, hun eigen productiebedrijf op onder de bedrijfsnaam “The Solax Company”, die al snel uitgroeide tot een van de grootste filmproductiebedrijven in de VS. Blaché nam de zakelijke leiding over en Alice Guy de artistieke leiding. In 1914 waren er meer dan 300 films geproduceerd, waarvan Alice Guy er meer dan 40 regisseerde. Vooral avonturenfilms waren succesvol.


Gerelateerde artikelen