Anaglyfenfoto's leggen de historie 3dimensionaal vast

2 februari 2014

Het kijken naar stereoscopische beelden was rond 1900 een geliefd tijdverdrijf in de huiskamer en in voorstellingsruimten. Door de bijzondere opnametechniek kregen de 3dimensionale foto’s een verbluffende dieptewerking door het gebruik van een stereoscopische kijker.

Anaglyfenfoto's leggen de historie 3dimensionaal vast

Kaiser, Kohle und Kanal in 3D

Het 3D-effect zorgt in bepaalde situaties voor de kijkers voor grijpbare objecten. Plotseling is het duidelijk dat wij voor het zien van diepte twee samenwerkende ogen nodig hebben.

De toenemende belangstelling voor de 3D bioscoopfilm en 3D fotoboeken zorgt ook in de komende jaren voor meer aandacht en presentaties van 3D beelden en films.

Meerdere oudere unieke filmdocumenten worden omgezet in de 3D beeldtechniek. De lange geschiedenis van 3D fotografie heeft veel mooi materiaal opgeleverd en laat vaak op een indrukwekkende wijze de bezoekers kennismaken met het harde leven van het werk in de kolen- en staalindustrie. Rondom de thema’s van water, kolen en vervoer geven 3D-foto’s beelden uit dagelijkse werksituaties. Op de unieke historische locatie van een meer dan 100 jaar oude scheepslift in de Duitse plaats Waltrop vindt tot en met 21 oktober 2012 de expositie “Kaiser, Kohle und Kanal in 3D” plaats. Stereokaarten, 3D camera’s, 3D kijkkasten en vele anaglyfenplaatjes laten de sfeer van vroeger herleven. Ook de geschiedenis van ruim 150 jaar stereoscopie is te bewonderen. In een opstelling van een nagebouwd Kaiser-Panorama is het voor 24 bezoekers mogelijk om gelijktijdig naar een show van 24 stereoplaatjes te kijken. Bij de expositie verscheen een goed verzorgd boek met een beschrijving over stereoscopie en bijna 100 3D-foto’s.

ISBN 978-3-8375-0702-7, “Kaiser, Kohle und Kanal in 3D”, Arnulf Siebeneicker, Klartext Verlag, 2012, 132 pagina’s met 3D-bril.


Gerelateerde artikelen