André Kertész koos voor Polaroidfoto's

20 maart 2016

Fotograaf André Kertész (1894-1985) is zijn innovatieve fotografische carrière begonnen in zijn geboorteland Hongarije in 1912. Zijn eerste resultaten werden beoordeeld als poëtisch gevormde foto’s met een vleugje mystiek. In 1925 vertrok hij naar Parijs om zich te bekwamen in de rol van fotojournalistiek en de overgang van moderne kunst in fotografische opnamen. Kertész heeft zich daarin goed kunnen ontwikkelen en positie gekozen.

André Kertész koos voor Polaroidfoto's

André Kertész: The Polaroids

Hij vestigde zich als fotograaf in 1936 in New York, maar wist niet snel genoeg een baan te vinden als fotojournalist en koos voor het bijzondere fotowerk. Pas in de zeventiger jaren kreeg zijn werk meer aandacht en zag men zijn kwaliteiten als fotograaf. Vanaf die tijd behoorde hij tot de groep internationale fotografen, die het medium fotografie op de kaart wisten te zetten. Uit het geweldige oeuvre van hem verscheen aan de hand van auteur Robert Gurbo een compact fotoboekje met een prachtig overzicht van zijn werk met de bekende Polaroid SX-70 camera.

Aan zijn manier van fotograferen is te zien dat hij volledig in de ban raakte van de mogelijkheden van expressie met deze direct-klaar-fotografie. Polaroid foto’s zijn uitermate geschikt voor het schieten van stillevens, portretten en objecten en van kunstzinnige opstellingen. Kertész ving in 1979 aan, na het overlijden van zijn geliefde, met gebruik van Polaroid naast zijn gewone 35 mm fotocamera. De auteur geeft in zijn inleiding een boeiend beeld over het leven en werk van deze creatieve fotograaf en de lezers worden ruim verrast door prachtige kleurenfoto’s.

ISBN 978 0 393 06564 0, “André Kertész: The Polaroids”, Robert Gurbo, W.W. Norton & Company, 2007.


Gerelateerde artikelen