Beelden van het front 14-18 op stereoscopische opnamen

10 september 2016

De Eerste Wereldoorlog is vanaf de start tot aan het einde ervan in beeld en tekst vastgelegd door professionele auteurs en fotografen, maar ook door militairen aan het front. Meerdere frontsoldaten hadden een fotocamera in hun uitrusting om voor het thuisfront de belevenissen vast te leggen. Door bijzonder speurwerk is een grote verzameling aan glasplaten met stereoscopische opnamen van het front 14-18 in handen gekomen van het LWL bureau in Münster.

Beelden van het front 14-18 op stereoscopische opnamen

Baumberger Sandstein Museum

Met moderne beeldtechnieken zijn de glasplaten opgeknapt en zijn van de stereoscopische opnamen een selectie aan 3D anaglygenfoto’s voor de reizende foto-expositie “Front 14/18” gemaakt. De 3D opnamen zijn gemaakt door soldaten Karl Bußhoff en Otto Mötje met de eigen stereocamera, die zij geheel los van elkaar meenamen naar de Ardennen. Beide Duitse frontsoldaten geven door hun opnamen aan de toeschouwers de sfeer weer van de strijd, maar ook van het sociale leven uit die verschrikkelijke periode.

Beelden van het front 14-18 op stereoscopische opnamen - 2 Beelden van het front 14-18 op stereoscopische opnamen - 3 Beelden van het front 14-18 op stereoscopische opnamen - 4

LWL koos voor het omzetten van de stereoplaatjes in de anaglyfentechniek omdat het diepte-effect door toeschouwers sneller wordt opgepakt. Zij moeten wel een speciale 3D bril met een blauw/rood filter opzetten. De ruimtelijke ervaring is dan fascinerend en zeker door het onderwerp. Na wat langer kijken naar de opnamen treedt de kijker als het ware even kort in de scène van het front. Bij de 3D-expositie is een dik boek met indrukwekkende opnamen in stereo verschenen. De expositie blijft tot en met 9 oktober 2016 in Havixbeck te zien.

Baumberger Sandstein Museum, Gennerich 9, D-48329 Havixbeck, www.sandsteinmuseum.de.


Gerelateerde artikelen