Beleef plezier met fractalen in magische 3D voorstellingen

12 mei 2016

Voor wiskundigen en andere liefhebbers en belangstellenden voor wiskundige en kunstzinnige voorstellingen is het woord, begrip en fenomeen fractal al lang bekend en weten zij welke fenomenale figuren en constructies kunnen ontstaan. Voor zowel deze personen als voor degenen die kennis willen maken met de geweldige creatieve mogelijkheden van het spelen en ontwerpen met fractalen is het boek “Magische Fractalen in 3D” van harte aan te bevelen.

Beleef plezier met fractalen in magische 3D voorstellingen

Magische Fraktale in 3D

Na een korte inleiding over een fractal is een classificatie gegeven van fractals. Een fractal, ook wel aangegeven als fractaal, is een wiskundig figuur die zelfgelijkend is en opgebouwd wordt uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Fractals hebben een oneindige hoeveelheid details. In de moderne wiskunde heeft de fractal inmiddels een vaste plaats verworven. Fractals in de kunst vormen de basis voor ingewikkelde kunstwerken met een fascinerende en veelal magische uitstraling.

De bekendste fractals zijn de Mandelbrotverzameling en de Julia verzameling. De term fractal werd geïntroduceerd in 1975 door Benoît Mandelbrot en is afgeleid van het Latijnse woord fractus (gebroken). Berekende en gerealiseerde fractalen krijgen een magische uitstraling door het gebruikte 3dimensionale effect in de afbeeldingen in het boek. Het tekenen van fractalen vraagt een enorm geduld en vindingrijkheid. Met hulp van een computerprogramma is het echter mogelijk om op snelle en eenvoudige wijze fractalen te ontwerpen. Sinds 1975 zijn meerdere beschrijvingen en interpretaties over de fractal gegeven ontstonden herkenbare groepen, zoals spiralen, sponzen, tapijten en vlammen. Met ruim 150 voorbeelden is het een leerzaam en vermakelijk boekje.

ISBN 978-90-8998-613-9, “Magische Fraktale in 3D”, Clifford A. Pickover, Uitgeverij Librero, 2015, 156 pagina’s.


Gerelateerde artikelen