Betrouwbare oogmetingen en optometrische apparaten

29 september 2013

Dit geheel nieuwe omvangrijke praktijkgerichte studie- en informatieboek is een uniek en zeer uitgebreid leerboek voor de opticien, optometrist en oogheelkundige en voor iedereen in deze studierichtingen.

Betrouwbare oogmetingen en optometrische apparaten

Optometrisches Screening

De auteur geeft een beeld van innovatieve oogmeettechnieken, preventieve metingen en analysemethoden in de oogheelkunde. Het zijn juist de eenvoudige oogmetingen die kunnen zorgen voor tijdige herkenning van ongewenste afwijkingen om dan met de verkregen meetresultaten op maat aan een behandeling te beginnen of de patiënt te verwijzen naar een behandelende arts. De waarde van oogtesten bewijst zich al vele jaren. Preventief onderzoek van ons vermogen om alles nog goed te zien en te kunnen waarnemen is tegenwoordig ook een wervende actie van de opticien om personen aan te geven dat bij het tijdig signaleren van afwijkingen een kans op herstel of een correctie meestal succesvol zal zijn. Bij de opticien is daarom altijd wel moderne apparatuur aanwezig om de meeste oogtesten comfortabel te kunnen doen. Het resultaat van deze testen wordt ook direct besproken met de onderzochte persoon. Auteur Andreas Berke schetst in zijn voorwoord een beeld van een lange weg naar een erkenning van oogtesten en het serieus nemen van de testresultaten. Gesprekken, discussies, verhandelingen en onderhandelingen hebben geleid tot de volledige erkenning van optometrie. Ook technologische ontwikkelingen hebben aan dit positieve resultaat bijgedragen. De mondige patiënt heeft tevens gezorgd voor een professionele en betrouwbare aanpak van preventieve oogmetingen bij opticiens, oogartsen en ooginstituten. Het boek geeft op een voortreffelijke wijze de achtergronden van toegepaste methoden, instrumenten en hulpmiddelen in heldere taal voor professionele personen weer.
Het studieboek en referentiebron voor de praktiserende optometristen, oogartsen, oogheelkundigen en opticiens heeft een omvang van 15 hoofdstukken, een bijlage met mathematische achtergronden van de oogtesten, een literatuuroverzicht en een uitgebreid trefwoordenregister. Het eerste hoofdstuk behandelt de grondbeginselen van de diagnostische testmethoden en laat duidelijk zien dat er rekening gehouden moet worden met de risicofactoren, die aan de beoordeling van de meetresultaten verbonden zijn. Het scherp en helder zien wordt behandeld in het tweede hoofdstuk. De onderzoeker heeft daarvoor een keuze uit testplaten met abstracte, geometrische en gestileerde figuren. De behandeling van onderwerpen vervolgt met refractie, accommodatie en het dichtbij zien. In een tabel krijgt de lezer een beeld van stoffen en medicijnen die invloed hebben op het accommoderen van ons gezichtvermogen en dat is een lange rij. Speciale aandacht is er voor het stereoscopisch waarnemen en voor de testmethoden om vast te stellen of er sprake is van een afwijking in het zien van diepte. Het zien van kleuren en het vaststellen of er eventueel sprake is van een kleurzienstoornis is gedetailleerd behandeld. Daarna volgen onderwerpen als contrastgevoeligheid, adaptatie en verblinding, perimetrie, tonometrie en het testen van de pupillen. Belangrijk bij de ogentest is het kijken naar oogbewegingen en de reacties op beeldbewegingen. De uitvinding van de oogspiegel in 1851 door wetenschapper Hermann von Helmholtz geldt als het begin van de oogheelkunde door ook het inwendige en het netvlies in het oog te kunnen onderzoeken. Plaatjes uit de praktijk geven een goed beeld van de mogelijkheden voor diagnose en het maatgericht behandelen van afwijkingen. Het uiterst waardevolle studieboek voor studenten Oogheelkunde en Optometrie sluit af met een reeks van optometrische testmethoden in de dagelijkse praktijk van de gezamenlijke zorg voor onze ogen.

ISBN 978-3-922269-90-8, “Optometrisches Screening”, Andreas Berke, DOZ Verlag, 2009, 547 pagina’s.


Gerelateerde artikelen