Blijvende invloed Bauhaus op de moderne bouwkunst (2)

3 april 2020

Door de sterke industrialisering in de begin periode van de 20e eeuw zijn er vele bouwwerken voor productie en opslag, voor de administratie- en verkoopactiviteiten en voor medewerkers van de bedrijven in de vorm van woonhuizen, in grote aantallen gerealiseerd. Velen daarvan zijn door architecten met een binding tot de Bauhaus-gedachten ontworpen en gebouwd.

Blijvende invloed Bauhaus op de moderne bouwkunst (2)

die welt neu denken

Door een bundeling van de voordrachten tijdens het symposium “100 jaar bauhaus in het westen” is een belangrijk beelddocument ontstaan onder de naam “die welt neu denken”. Het symposium vond plaats tijdens het tentoonstellings- en evenementenprogramma "100 jaar bauhaus in het westen", waarmee Noord-Rijnland-Westfalen een ambitieuze bijdrage leverde aan het landelijke Bauhaus-jubileum in 2018-2020: het Bauhaus-jubileum werd gehouden onder het motto "Design en democratie" gekoppeld aan de 100ste verjaardag van de oprichting van de Weimarrepubliek.

Het boek behandelt het nieuwe bouwen en ontwerpen in Rijnland en Westfalen ten tijde van de Bauhaus-periode en toont meerdere projecten in NRW en op meerdere locaties over de gehele wereld. Ook is er aandacht voor de wortels, doelen en praktische uitwerkingen voor de nieuwe democratische grondwet van de Weimar Republiek. De voordrachten tijdens het symposium zijn bewerkt voor het boek en veelal voorzien van extra illustraties.

Blijvende invloed Bauhaus op de moderne bouwkunst (2) - 2
Voormalig centraal magazijngebouw van een staalbedrijf. Ontworpen door Bauhaus-architect Peter Behrens en gebouwd 1921-26, Oberhausen. Tegenwoordig een museummagazijn van LVR.

Het zijn 28 zeer interessante essays geworden, die in 6 hoofdstukken zijn ingedeeld. De meeste gebouwen uit de Bauhaus-periode staan inmiddels op nationale en internationale lijsten van cultureel erfgoed. De inhoud bespreekt de diversiteit en reikwijdte van de beroemde hervormingsschool en ambivalenties van ideeën en praktijk. De inhoud maakt dit boek zeer geschikt voor studerenden in architectuur en bouwkunst en in de geschiedenis van Bauhaus.

ISBN 978-3-402-24648-1, “die welt neu denken”, Joachim Henneke, Dagmar Kift en Thomas Schleper, Aschendorff Verlag, 2020, 257 pagina’s.


Gerelateerde artikelen