Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (2)

17 september 2021

Na een filosofische beschouwing van Jos de Mey in de vorm van een gedicht, zien de lezers een foto van een boom, waarbij de kunstenaar schrijft: “De Boom als een symbool van natuurlijk leven”. Zijn oorspronkelijke prognose bij de start van het realiseren van de publicatie was het verwerken van een 15-tal vormvarianten in het les- en promotieboek.

Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (2)

Het Boek der Bomen - Les Arbres

Al vrij snel is dit aantal door de dagelijkse vloed aan nieuwe invallen aangevuld naar ruim 140 schetsen. Dit aantal werd daarna nog regelmatig aangevuld, telkens door het kijken naar voorgaande tekeningen. Jos de Mey ontdekte daardoor nieuwe kansen die dan, vaak op de gekste plaatsen en uren, direct met succes werden uitgeprobeerd.

Hoe Jos de Mey tot het bedenken van het ontwerpen van Boomprenten, gebaseerd op de bekende stelling van Pythagoras, is gekomen, legt hij gedetailleerd uit in een uitgebreide verhandeling. Hij hoopt dat de lezer wordt geïnspireerd om het kijken-naar om te buigen naar het denken-over.

Bomen van Pythagoras - Jos de Mey (2) - 2
De Boom der Wulpse Wolken, Jos de Mey, 1975.

Zijn ontwerpen kunnen in hun verst ontwikkelde vormen, geïnterpreteerd worden als projecten voor een eventuele realisatie als ruimtelijke constructies. Voor Jos zijn de uitgewerkte indeeën en de uitbeelding door middel van de tekening het enige dat belangrijk is. Na het maken van deze tekeningen is een eventuele tastbare realisatie slechts bijkomstig. (Wordt vervolgd).

“Het Boek der Bomen”, Jos de Mey, een eigen uitgave van Jos de Mey, 1976, 58 pagina’s, (exemplaar 410/500).


Gerelateerde artikelen