Columbus als kapitein

19 maart 2014

Over de jeugd van Christoffer Columbus is weinig bekend. In het algemeen wordt aangenomen dat hij in 1451 geboren is in Genua. Al op jonge leeftijd verdiende hij zijn brood op zee. Door een schipbreuk strandde hij in Portugal en ging voor de Portugezen werken als kapitein op een zeeschip.

Columbus als kapitein

Optische illusies op landkaarten

Zij geloofden niet in zijn plan om Indië te ontdekken. Hij ging voor de Spanjaarden de zee op. Met 3 schepen en veel eten en bemanningsleden vertrok de ontdekkingsreiziger op 3 augustus 1492. Na enkele dagen varen waren de schepen Pinta en Niña al zwaar beschadigd en moesten reparaties uitgevoerd worden op de Canarische Eilanden. Na het inladen van vers voedsel verlieten de schepen weer de haven voor de grote overtocht. Pas op 12 oktober kwam er land in zicht. Het eiland werd San Salvador genoemd. Daarna werden meer eilanden ontdekt en op kaarten ingetekend. Het derde schip, de Santa Maria, verging op zijn tochten tussen eilanden. Hij keerde met de andere zeilschepen terug naar Spanje. Hij maakte daarna nog meerdere ontdekkingsreizen naar de nieuw ontdekte werelden. In het jaar 1506 overlijdt Christoffer Columbus.

Ter gelegenheid van de ontdekking van de nieuwe wereld in 1492 verscheen bij de Hongaarse posterijen een unieke serie van vier kleurrijke officiële postzegels. De serie frankeerzegels verscheen tevens in het jaar van de wereldtentoonstelling in de Spaanse stad Sevilla in 1992. De serie werd ontworpen door kunstenaar en graficus István Orosz uit Hongarije. Bij de ontwerpen heeft de kunstenaar het verschijnsel van de optische verwisseling op een bijzonder fraaie wijze uitgewerkt. Op de postzegel van 10 Ft. naderen drie zeilschepen het nieuwe land en ontdekken de bemanningsleden onder leiding van de beroemde Columbus bijzondere mensen, die er zeker niet uitzien als Europeanen.

Het zijn volgens Christoffer Columbus indianen. Bij het nogmaals kijken naar de afbeelding op deze postzegel zal de kijker het gezicht van een indiaan ontdekken. Op de postzegel van 15 Ft. ziet de kijker een zeilschip het land achter zich laten en na een optische verwisseling ervaart de kijker dat Columbus in de richting van de grote oceaan een oogje in het zeil houdt. Een prachtig voorbeeld van een spel met het zien, waarnemen en optisch bedrog.

Columbus als kapitein - 2 Columbus als kapitein - 3 Columbus als kapitein - 4

Een wonderlijk en fascinerend samenspel tussen opdrachtgever, grafisch ontwerper en het eindresultaat voor de verzamelaar. Kunstenaar en graficus István Orosz is in staat om kijkers volledig op het verkeerde been te zetten bij het kijken naar bepaalde herkenbare afbeeldingen. Al snel valt het dan op dat er iets vreemds te zien is. Het is het speelse verschijnsel van optische verwisseling waardoor het beeld niet dat is wat in eerste instantie gezien werd.

Kunstenaar István Orosz is in Hongarije geboren in 1951 en studeerde grafische technieken aan de hogeschool. Al vrij snel wist hij zich te ontwikkelen als een begaafd ontwerper van affiches en aankondigingen van kunstvoorstellingen. Hij werkte onder andere op het toneel, als regisseur, schilder en reclameontwerper. Van zijn hand verschenen meerdere series postzegels voor de Hongaarse Posterijen. Hij is expert in het ontwerpen en tekenen van anamorfosen in diverse uitvoeringen. Verder schildert en tekent hij optische illusies, visuele paradoxen, onmogelijke figuren en optische verwisselingen. Hij is wereldwijd bekend door vele exposities in binnen- en buitenland. Voor informatie over zijn werk kijk naar www.utisz.net.

Ook de twee andere postzegels geven een dubbelbeeld in de voorstelling van land, zee en attributen. Een speelse compositie van herkenbare voorwerpen en vormen is door István Orosz omgetoverd tot streng kijkende bemanningsleden op één van de schepen van Columbus. Knijp beide ogen een beetje dicht bij het kijken naar de voorstellingen en zie de beide gezichten.


Gerelateerde artikelen