Competitie tussen natuur en voedsel levert oplossingen

12 augustus 2016

De handel met landen die momenteel behoren tot de zogenoemde “Derde Wereld” zit vol met haken en ogen, met goede en slechte situaties, met welvaart en uitbuiting en met optimisme en uitputting van de natuurlijke hulpbronnen in die landen. De landen die wij de derde wereld landen noemen kennen een te sterke bevolkingsgroei ten opzichte van de noodzakelijke ontwikkelingen op het gebied van energie en de standaard voedselvoorziening.

Competitie tussen natuur en voedsel levert oplossingen

Duurzame Derde Wereld

Ook het onvoldoende beschikbaar zijn van voldoende water, infrastructuur, onderwijs en vooral vrede en culturele ontwikkeling werpt een schaduw over het optimisme en de kans om door hulpprogramma’s zichtbare verbeteringen aan te brengen. In het cahier “Duurzame Derde Wereld” geven toonaangevende experts op het gebied van landgebruik, voedselvoorziening en energie hun visie op het heden en toekomst en bespreken kansen en valkuilen voor de bewoners van de zogenoemde derde wereld.

Natuurlijk is een pessimistische kijk op de samenleving volledig in woord en beeld te verklaren, maar een positieve houding ten opzichte van de zichtbare successen in de ontwikkelingen van een duurzamere samenleving in de “arme” landen draagt bij aan verbeteringen in het dagelijks leven en werken van de bevolking van die landen. Het cahier geeft een beeld van de geschiedenis voor en na de start van de Club van Rome. De inhoud van het cahier opent de ogen van de pessimisten en versterkt de mening van lezers met geloof in de mogelijkheden van een eerlijke wereld.

De cahiers van BWM - Biowetenschappen en Maatschappij zijn geschreven door topwetenschappers. De inhoud is objectief, scherpzinnig en verrassend. Bestelling is mogelijk via www.biomaatschappij.nl.

ISBN 978-90-7319-681-0, “Duurzame Derde Wereld”, Rob Buiter (eindredactie), Stichting BWM, 2016,
74 pagina’s, € 7,50.


Gerelateerde artikelen