Concrete kunst daagt onze optische waarnemingen uit (1)

9 juli 2023

Bijna geen enkele andere kunststroming was in staat het klassieke begrip van het kunstbeeld op zo'n duurzame manier te doorbreken en te verrijken met nieuwe ideeën en inspiraties als de kunststroming van de Concrete Kunst. De weergave van de wereld staat daarin niet langer centraal; zoals in de avant-gardebewegingen van de klassieke moderne kunst.

Concrete kunst daagt onze optische waarnemingen uit (1)

Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern

In de Concrete Kunst worden de middelen van het schilderen zelf - kleur, lijn en vlak - naar het centrum van een nieuw picturaal concept verplaatst. De impact van deze artistieke revolutie is blijvend, ook op het dagelijks leven, zoals blijkt uit het beroemde Aldi-tasontwerp uit de jaren 70 van kunstenaar Günter Fruhtrunk met het iconisch geworden ontwerp van blauwe en witte strepen.

Het Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern toont voor het eerst een groot overzicht van concrete kunst en de omvangrijke diversiteit daarvan. Er zijn zo'n 150 werken te bewonderen. Er zijn voornamelijk schilderijen, maar ook sculpturen en grafische bladen te bezichtigen.

De getoonde kunstwerken van Josef Albers, Julia Mangold, Frank Badur, Adolf Fleischmann, Adolf Luther, Hermann Glöckner, Boris Kleint, Russell Maltz, Aurelie Nemours, Günther Uecker, Dirk Rausch en andere Duitstalige en internationale kunstenaars behoren tot de belangrijke forse privécollectie van Ulrike en Dieter Scheid. (Wordt vervolgd).

Concrete kunst daagt onze optische waarnemingen uit (1) - 2

ISBN 978-3-89422-234-5, “KONKRET Kunst”, Sören Fischer, Dieter Scheid, e.a., Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, 2023, 240 pagina’s, € 26.

Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, Museumplatz 1, D-67657 Kaiserslautern, www.mpk.de.


Gerelateerde artikelen