Concrete kunst daagt onze optische waarnemingen uit (2)

10 juli 2023

De speciale tentoonstelling tot en met 3 september 2023 gaat ook in op de mate waarin Concrete Kunst de waarneming uitdaagt en daarbij onze fysieke zintuigen aanspreekt, zoals bijvoorbeeld een werk van de kunstenaar Serge Charchoune. Dit werk kan visueel en akoestisch worden ervaren samen met het Bach-motet "Jesu, meine Freude". Bij de tentoonstelling is een uitgebreide catalogus verschenen en is samengesteld door Sören Fischer en Dieter Scheid.

Concrete kunst daagt onze optische waarnemingen uit (2)

Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern

Het boek bevat ook bijdragen van Annette Reich en Reinhard Ermen. Alle getoonde kunstwerken zijn in alfabetische volgorde verdeeld in drie groepen en afgebeeld op een eigen pagina van het kunstboek. Tussen die verdelingen geven kunstexperts in de essays telkens een schriftelijke weergave van hun gedachtenbeeld bij hun dwaaltochten door de visuele wereld van de abstractie. In het tweetalige (D/E) artikel “Abstracte, niet representatieve kunst” geeft kunstexpert Reinhard Ermen een schets van de enorme fascinatie van Dieter en Ulrike Scheid voor het verzamelen van Concrete Kunst.

Het kunstboek start met de weergave van een serie kunstwerken van Josef Albers en het geheel aan afbeeldingen van kunstwerken eindigt met een afbeeldingen van “Greek Science”, een schilderwerk van John Zinsser uit 2011, olieverfschilderij op canvas. Daarna krijgt de lezer nog een compact overzicht van de namen van de deelnemende kunstenaars aan deze representatieve expositie van Concrete Kunst.

Concrete kunst daagt onze optische waarnemingen uit (2) - 2 Concrete kunst daagt onze optische waarnemingen uit (2) - 3
Greek Science, John Zinsser, olieverf op canvas, 40,5 x 30,5 cm, 2011; collectie Dieter en Ulrike Scheid. Een afbeelding uit de catalogus Konkret Kunst.

ISBN 978-3-89422-234-5, “KONKRET Kunst”, Sören Fischer, Dieter Scheid, e.a., Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, 2023, 240 pagina’s, € 26.

Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, Museumplatz 1, D-67657 Kaiserslautern, www.mpk.de.


Gerelateerde artikelen