Dalí’s werk en hoogtepunten centraal in Grimm-museum

20 oktober 2024

Voor alle liefhebbers van de kunst van de bekende Spaanse kunstenaar en surrealist Salvador Dalí (1904-1989) is er tot en met 17 november 2024 een mogelijkheid om de Dalí-expositie “Dalí: leven en werk” in het Gebroeders Grimmhuis en Stadhuis in Steinau an der Straβe te bewonderen. Kijk op de site www.brueder-grimm-haus.de voor informatie over locatie en openingstijden. De totale expositie met ruim 500 expositiestukken is verdeeld over twee locaties, die zich op loopafstand van elkaar bevinden. Ook het Slot Steinau is dichtbij.

Dalí’s werk en hoogtepunten centraal in Grimm-museum

"Dalí: leven en werk" in Steinau an der Straβe

Tijdens zijn verblijf in de USA was Dali bevriend met Walt Disney, die met zijn striptekeningen, verhalen en films een directe link vormt naar het levenswerk van de gebroeders Grimm. Dalí en Disney waren van plan om in 1945 en 1946 de korte film “Destino” te maken, maar deze werd pas in 2003 voltooid op basis van Dali's ontwerpen. In de expositie staan ook de talrijke boekillustraties van Dali centraal, waaronder Spaanse sprookjes en teksten uit de wereldliteratuur van Don Quichote tot en met Dante's Goddelijke Komedie.

Dalí’s werk en hoogtepunten centraal in Grimm-museum - 2 Dalí’s werk en hoogtepunten centraal in Grimm-museum - 3 Dalí’s werk en hoogtepunten centraal in Grimm-museum - 4
De voorzijde van het Gebroeders Grimmhuis in de historische kern van Steinau an der Straβe, een sfeerbeeld in de expositie in het stadhuis en een bijna levensecht beeld van Salvador Dalí in de expositie in het stadhuis.

Het deel van de expositie in het stadhuis beschrijft chronologisch het leven van de kunstenaar en zijn omgeving. Zijn werk is aangevuld met kunstwerken van andere kunstenaars - van Goya tot Picasso - zodat de algehele ontwikkelingen en invloeden van Dalí’s artistieke kunstuitingen begrepen kunnen worden. De expositie is verrijkt met een realistische figuur van Lisa Büscher, die Dalí op ongeveer 50-jarige leeftijd toont. Van bijzondere waarde in de beide locaties zijn zeker de aanwezige uitgebreide informatieborden op de wanden. Bij de uitgebreide aandacht voor de surrealistische specialist Dalí verscheen tevens een machtig mooi kunstboek en catalogus door auteur Michael Imhof. In OF 447 en op de website staat een uitgebreide bespreking.


Gerelateerde artikelen