De dromen en het trauma van Napoleon Bonaparte

5 november 2014

In een actieve periode van amper 16 jaar heeft Napoleon Bonaparte (1769-1821) de geschiedenis van Europa op de kaart gezet. In de regeringsperiode 1799/1815 heeft Napoleon door zijn daden een onuitwisbare stempel gedrukt op heel Europa.

De dromen en het trauma van Napoleon Bonaparte

Napoleon und Europa. Traum und Trauma

“Het keizerrijk van Napoleon stond voor het jonge Europa regelmatig als voorbeeld voor de moderne efficiënte inrichting van een staat op basis van republikeinse normen en waarden”. Maar door zijn drang tot oorlogvoering wordt hij ook gezien als afschrikwekkend voorbeeld van een militaire machine. In de geweldige expositie “Napoleon en Europa. Droom en trauma” toonden de samenstellers positieve en negatieve uitwerkingen van een Napoleonse machtspolitiek in heel Europa.

Naast de bekende clichés van een oorlogsvoerder of een groot staatsman liet de expositie een veelzijdig beeld zien van het Napoleonse tijdperk tussen oorlog, politiek, bestuur, propaganda, kunstroof en cultuurbevordering. Napoleon was een typische vertegenwoordiger van de nieuwe man die kon profiteren van de enorme bloei na de Franse revolutie. Door schilderijen en sculpturen werd zijn levensverhaal op een indrukwekkende wijze in beeld gebracht. Nog sensationeler is het prachtige boek bij de expositie. Zowel de beschrijvingen als de afbeeldingen geven de lezers een uniek beeld van de verering van de grote veldheer, van de schaduwzijden van zijn veldtochten en van zijn grote invloed.

ISBN 978-3-7913-5088-2, “Napoleon und Europa. Traum und Trauma”, Bénédicte Savoy en Yann Potin, Prestel Verlag, 2010, 384 pagina’s.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Friedrich-Ebert-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen