De evolutie en werking van de ogen in de dierenwereld

29 april 2021

Met het boek “De evolutie van het oog” maken de lezers kennis met een buitengewone en fascinerende wereld van de ogen in de dierenwereld. De evolutie in het dierenrijk kan men als zodanig niet meer fotograferen, maar wel alle eindresultaten. Specialiseert men zich daarbij op verschillende dierlijke organen en lichaamsdelen, in het bijzonder op de ogen, dan maken we kennis met spannende en boeiende aspecten van vele biologische wonderen in het dierenleven.

De evolutie en werking van de ogen in de dierenwereld

Die Evolution des Auges

Op nagenoeg alle foto’s en afbeeldingen staat het waarnemingsorgaan centraal. Toch is er nog plaats ingeruimd voor noodzakelijke toelichtingen op de prachtige kleurrijke afbeeldingen met rijke details. De inhoud van het boek hoeft zeker niet in een bepaalde volgorde bekeken en gelezen te worden. De lezers maken kennis met vele ongelooflijke verrassingen en de verscheidenheid aan modellen, afmetingen en typen ogen. Sommige ogen zijn zo gecamoufleerd dat wij als mens soms worden verrast door de locatie ervan.

Alleen daarom is de inhoud van dit unieke informatieve en leerzame boek zo waardevol voor biologen, fysiologen en voor alle geïnteresseerden in de wijze waarop dieren zich in de natuur beschermen of zich van voedsel voorzien. Naast de aandacht voor de praktijk vindt de lezer een compacte inleiding over de evolutietheorie, gezien vanuit wiskundige principes en de resultaten van vele jaren aan wetenschappelijk onderzoek. Ook aspecten van het 3dimensionaal zien en het zien van kleuren komen ruim aan de orde. Een wereld vol avontuurlijke verbazing.

ISBN 978-3-642-37775-4, “Die Evolution des Auges”, Georg Glaeser en Hannes F. Paulus, Springer-Verlag, 2014, 214 pagina’s.