De facetten van het oog

13 juni 2017

Voor het specifieke gebruik in opleidingen en trainingen voor oogartsen en optimetristen verscheen het studieboek “The Eye - Basic Sciences in Practice”. Van dit omvangrijke en gewaardeerde studieboek verscheen onlangs een tweede druk. De auteurs beschrijven in het boek in negen hoofdstukken op een zeer heldere wijze alle aspecten en facetten van het menselijke oog. De inhoud is ten opzichte van de eerste druk uitgebreid en ruimer voorzien van kleurrijke illustraties.

De facetten van het oog

The Eye - basic sciences in practice

De auteurs vangen aan met de behandeling van de anatomie van het oog, de oogkassen en de positie in de schedel. Duidelijke beschrijvingen en illustraties ondersteunen deze behandeling. Zij onderscheiden daarin onder andere het netvlies, de staafjes en kegeltjes en het ingewikkelde neurologische proces van de omzetting van visuele beelden in verwerkbare prikkels en de verbindingen naar de visuele cortex. Ook de ontwikkeling van het oog en het gezicht zijn vanaf de embrionale status naar de voldragen situatie duidelijk aangegeven.

Andere hoofdstukken zijn “Genetische aspecten”, “Celbiologie”, “Fysiologie van de waarneming”, “Het visuele systeem”, “Immunologie”, “Microbiologie” en “Pathologie”. In het gedeelte van het boek over het visuele systeem gaan de auteurs ook in op de aspecten van de visuele perceptie, het zien van diepte, het Pulfrich fenomeen en de controle op de bewegingen van het oog. In elk hoofdstuk geven zij geaccentueerde verdiepingen van de leerstof en een literatuuroverzicht. Met een uitgebreid register van trefwoorden sluit dit uitstekend verzorgde boek de leerstof af.

ISBN 0 7020 2541 0, “The Eye - basic sciences in practice”, John V. Forrester e.a., uitgever W.B. Saunders, 2002, 447 pagina’s.


Gerelateerde artikelen