De fascinatie van het menselijk oog

22 juni 2024

Met het ingebonden Engelstalige boekje “The Wisdom of the Eye” beschikt de lezer over een heel gezellige bron aan informatie en wetenswaardigheden over de vele fascinerende achtergronden en feiten uit het vakgebied van de visuele waarneming. Auteur David Miller bespreekt op een uiterst boeiende wijze de belangrijkste onderwerpen en wetenswaardigheden over het menselijke oog en de visuele perceptie. Met een geringe wetenschappelijke benadering en een duidelijk taalgebruik krijgt de lezer een up-to-date beeld voorgeschoteld over de werking van ons optische systeem en de vaak wonderbaarlijke werking ervan.

De fascinatie van het menselijk oog

The Wisdom of the Eye

Het boek is daarmee een excellente bron van informatie voor wetenschappers, oogheelkundigen, optometristen, opticiens en vele anderen die interesse hebben in de werking en ervaringen van het proces van zien en waarnemen. In tien hoofdstukken geeft de auteur een uitstekende verhandeling over de telkens weer boeiende onderwerpen. In het eerste gedeelte worden diverse onderwerpen over het oog, de eerste ontwikkelingen ervan bij een kind en een aantal van de meest voorkomende afwijkingen van het oog bij volwassenen behandeld.

Ook het oog van diverse dieren komt daarbij aan de orde. Dit gedeelte sluit af met een uitgebreide behandeling van de functie van ogen in het traject van de visuele communicatie. In het tweede gedeelte van het studieboekje worden diverse aspecten van de visuele waarneming en de telkens weer optredende bijzondere afwijkingen door de verwerking van de beelden in onze hersenen besproken. De auteur maakt daarbij veelvuldig gebruik van illustraties en kleurrijke foto’s.

Vanzelfsprekend komen in dit gedeelte aan de orde het verschijnsel van visuele illusies, de maan illusie, het verschijnsel van de stereoscopische illusie en vele andere optische fenomenen uit de visuele waarneming. De lezer wordt tevens geconfronteerd met eigenschappen als ervaring, intuïtie en veronderstelling bij het zien. Het boekje eindigt met de behandeling van meerdere aspecten van het zien van kleuren en het redelijk vaak voorkomende verschijnsel van de kleurenblindheid bij de mens. Een trefwoordenregister sluit het zeer lezenswaardige studieboekje af.

ISBN 0-12-496860-0, “The Wisdom of the Eye”, David Miller, Academie Press, 2000, 169 pagina’s.


Gerelateerde artikelen