De fascinaties van het zien door spel met visuele illusies

2 oktober 2013

Het kaartspel met een combinatie van 50 visuele illusies en andere merkwaardige optische verschijnselen levert verrassende ontdekkingen, raadsels en oplossingen op.

De fascinaties van het zien door spel met visuele illusies

Optische Illusionen

Een goedverzorgde kartonnen doos bevat naast dit spel kaarten een tolletje voor het snel laten draaien van 10 schijven met 10 verschillende patronen. Met de patronen in zwart-wit uitvoering en in kleurendruk kunnen door het draaien van de schijven op het tolletje nieuwe illusionistische figuren of zelfs nieuwe kleuren ontstaan. De schijven bevatten patronen volgens de modellen van Benham en varianten op de door de fysicus Charles E. Benham ontwikkelde geometrische beeldillusies. Hij ontdekte het ontstaan van dit beeldeffect in 1894. Als onderzoeker was hij gefascineerd door de kleureffecten die ontstaan bij het ronddraaien van de schijfjes en als speelgoedfabrikant bracht hij een jaar later een serie schijven in de handel. Hij verwierf in 1895 een Amerikaans patent op dit product “Artificial Spectrum Top”.
De achterzijde van één van de schijven bevat algemene informatie over de ontdekking van het ontstaan van kleureffecten en beeldillusies. Het verschijnsel van de subjectieve kleuren is namelijk in 1838 beschreven door de Duitse natuurkundige en psycholoog Gustav Theodor Fechner. Uiteindelijk heeft Benham de schijven op commerciële basis verder ontwikkeld. Op alle andere schijven van dit spel is telkens een toelichting gegeven over het patroon. In het doosje is tevens een kleurrijk visje opgenomen. Het rood gekleurde visje legt men op een neutrale ondergrond naast het tolletje met daarop een schijf met een specifiek gebogen lijnenpatroon. Voor het experiment draait men daarna het tolletje met de schijf volgens de instructie en kijk rond de 30 seconden naar het beeld op de draaiende schijf dan ontstaat er een wonderlijk magisch beeldeffect bij het kijken naar het visje. Het visje zal gaan groeien! Op de voorzijde van elke kaart uit het spel is een geometrisch patroon, een figuur of een samenstel van rechte en kromme lijnen gedrukt. Ook bevatten enkele kaarten spelletjes, opdrachten en eenvoudige experimenten. Op de achterzijde is telkens een uitleg gegeven over de afbeelding of de beeldillusie. De kartonnen doos en de inhoud zijn bijzonder geschikt voor individueel gebruik en onder begeleiding ook voor het gebruik in het onderwijs, bij de overblijf en bij speciale gelegenheden.

GTIN 40-33477-25125-1, “Optische Illusionen”, Britta Waldmann, moses. Verlag, 2013, 50 speelkaarten en 10 draaibare schijven in een box.

De fascinaties van het zien door spel met visuele illusies - 2 De fascinaties van het zien door spel met visuele illusies - 3 De fascinaties van het zien door spel met visuele illusies - 4

Afb. Voorbeelden uit de experimenteerbox.


Gerelateerde artikelen