De geboorte van de eerste laserlichtbron

23 mei 2024

De ontdekker van de laserlichtbron heeft zijn levensverhaal in boekvorm vastgelegd. De eer van de ontdekking van de Robijnlaser, de eerste laser, staat op naam van de Amerikaanse wetenschapper Charles H. Townes. In tien hoofdstukken maakt de lezer kennis met de achtergronden van de ontwikkeling, het onderzoek, de tegenslagen en de successen voor deze beroemde wetenschapper.

De geboorte van de eerste laserlichtbron

How the Laser Happened

Voor natuurkundigen en andere geïnteresseerden in de optische meettechnieken, holografie, beeld- en besturingstechnieken, bewerkingstechnieken, geneeskunde, kortom voor alle toepassingen van de laserlichtbron, geeft dit boek een goed beeld van alle stappen in een proces van succes voor een technologische ontwikkeling, de laser. Het woord laser is een acroniem van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiaton.

Het begon allemaal met de maser, een andere vorm van versterking van een elektromagnetische straling. In zijn boek legt de auteur de verschillende grondbeginselen uit, laat de lezer kennismaken met zijn eerste ervaringen als jonge onderzoeker in een crisisperiode en beschrijft zijn werkzaamheden bij bedrijven en instituten. In 1948 startte hij zijn experimenten met het versterken van straling. Tijdens een persconferentie op 7 juli 1960 in New York presenteerde The Hughes Research Laboratory de laser aan de verzamelde pers.

Daarna begon de strijd om de rechten en het vastleggen van de patenten. Uiteindelijk heeft de ontdekking van de laser bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de holografie, de oogheelkunde, de digitale beeld- en geluidstechniek en tientallen andere toepassingen. In 1964 ontving Charles H. Townes voor zijn baanbrekende ontdekking de Nobelprijs voor natuurkunde.

ISBN 0 19 515376 6, “How the Laser Happened”, Charles H. Townes, Oxford University Press, 1999, 200 pagina’s.


Gerelateerde artikelen