De groei van Nixdorf leverde een computermuseum op

13 september 2024

Het Heinz Nixdorf MuseumsForum in het Duitse Paderborn is een computermuseum en is vernoemd naar de computerpionier en ondernemer Heinz Nixdorf. In 1977 ontving Heinz Nixdorf tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van Nixdorf Computer AG talrijke geschenken in de vorm van historische kantoormachines, wat hem op het idee bracht deze collectie uit te breiden tot een collectie voor een op te richten computermuseum.

De groei van Nixdorf leverde een computermuseum op

HNF Heinz Nixdorf MuseumsForum

Het museum idee werd in 1983/1984 concreter door de steun van de Keulse veilinghouder en de kantoormachine-expert Uwe Breker. In 1985 liet de ondernemer een eerste tentoonstellingsconcept opstellen door prof. Ludwig Thürmer en zijn partners, dat nog steeds locatieneutraal was.

De groei van Nixdorf leverde een computermuseum op - 2 De groei van Nixdorf leverde een computermuseum op - 3 De groei van Nixdorf leverde een computermuseum op - 4

In 1986 overleed Heinz Nixdorf geheel onverwacht. Nixdorf-medewerker Willi Lenz, besprak later het idee met de bestuurders van de stad Paderborn en kreeg in 1990 een positief besluit van de gemeenteraad voor de bouw van Heinz Nixdorf MuseumsForum. Het HNF presenteert 5.000 jaar geschiedenis van informatie- en communicatietechnologie. Voor jong en oud heeft HNF gezorgd voor een diversiteit aan interactieve opstellingen, spelcomputers en apparaten.

HNF Heinz Nixdorf MuseumsForum, Fürstenallee 7, D-33102 Paderborn. Voor informatie www.hnf.de.