De grondbeginselen van kleurentheorie

20 mei 2024

Van het omvangrijke studieboek en naslagwerk “Human Color Vision” verscheen een tweede druk. In elf hoofdstukken behandelen de auteurs voor studenten aan hogere scholen en universiteiten alle aspecten van kleur en het zien en waarnemen van kleuren. Ook voor studenten aan specialistische en technische opleidingen bij instituten, opleidingscentra en bedrijfsopleidingen, alsmede voor ontwerpers en voor personen met interesse in het fenomeen kleur geeft de inhoud van het studieboek een gedetailleerd beeld van de vele aspecten van kleur.

De grondbeginselen van kleurentheorie

Human Color Vision

Door hun jarenlange inspanningen in het wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en bijzondere experimenten in het vakgebied Perceptie is veel ervaring opgedaan met kleur, kleurherkenning, kleurwaardering en kleurmetingen. De behandeling van het onderwerp start met een historisch beeld van de telkens weer boeiende ontwikkelingen en de eerste aanzetten tot wetenschappelijk onderzoek naar het zien van kleuren. “Newton was misschien wel de meest beroemde persoon, misschien wel de eerste, die het begrip kleur echt kleur gaf.”

De grondbeginselen van kleurentheorie - 2
Afb. Dit schijfje wordt ook wel het schijfje van Benham genoemd. Wanneer het schijfje snel genoeg draait verschijnen er subjectieve kleurschakeringen op de plaats van de gebogen streepjes.

Zijn experimenten zijn in elk geval wereldberoemd geworden. Op basis van zijn experimenten en beschrijvingen onderzochten vele wetenschappers het begrip kleur op hun specifieke manier. De auteurs vervolgen met de gedeelten “Subjectieve kleurwaarneming”, “De visuele stimulus”, “De anatomie van het oog”, “Pigmenten en gevoeligheid” en de “Ordening van kleuren”. Alle onderwerpen worden uitgebreid ondersteund met tabellen, grafieken, berekeningen en toelichtingen. De inhoud heeft een wetenschappelijk karakter. Het boek sluit af met een uitgebreide literatuurlijst en een trefwoordenregister.

ISBN 1-55752-461-0, “Human Color Vision”, Peter K. Kaiser en Robert M. Boynton, Optical Society of America, 2e druk, 652 pagina’s.