De kunst van het bedriegen

3 oktober 2014

De kunst van het bedriegen van onze ogen toont ons de werkelijkheid in een uiterst realistische vorm. Deze vorm van kunst maakt het ons ook duidelijk dat de wereld in werkelijkheid niet zo geordend en glad is. De werkelijkheid werd een beeld, het beeld werd optisch bedrog en het optisch bedrog is weer een deel van de realiteit. Deze vorm van visuele kunst noemen we in de praktijk van de kunst: trompe-l’oeil. In veel gevallen gelooft de kijker niet dat er sprake is van optisch bedrog.

De kunst van het bedriegen

Die Kunst der Augentäuschung

In vroege tijden van onze kunstzinnige beschaving werden er al kunstwerken vervaardigd die de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk moesten vastleggen. Zelfs zo nauwkeurig dat de beelden magisch echt overkwamen. Het ontstaan van trompe-l’oeil is boeiend beschreven en geïllustreerd in de inleiding van het ontdekkingsboek “Die Kunst der Augentäuschung”, waarin de lezer kennismaakt met het verschijnsel van bedrog in de visuele waarneming. Vooral tijdens de zomerse dagen maken wandelaars kennis met bijzondere en indrukwekkende tekeningen met een geweldig diepte-effect op het platte vlak van de straat. De moderne straattekenaar heeft een trompe-l’oeil op de straat getekend. Het prachtige kunstboek geeft enkele voorbeelden van wandtekeningen met merkwaardige uitstraling. De samenstellers en auteurs van het boek geven voorbeelden van optisch bedrog en beschrijven de ontwikkelingen. Werken van onder andere Samuel van Hoogstraten, Jan van der Vaart en John Haberle laten de kijkers en lezers verbazen en genieten.

ISBN 978-3-7913-4462-1, “Die Kunst der Augentäuschung”, Eckhard Hollmann en Jürgen Tesch, Prestel Verlag, 2010, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen