De kunst van het zien en beleven (1)

3 maart 2024

Het proces van kijken, waarnemen, interpreteren, begrijpen en presenteren is het centrale thema in het werk van kunstenaar Alfons Schilling. Door zijn twijfels aan het “natuurlijk” zien en het bestuderen van het “kunstmatig” waarnemen met onze ogen, schokt hij door zijn werk en andere uitingen regelmatig vele deskundigen, vrienden en aanhangers van de kunst in het waarnemen.

De kunst van het zien en beleven (1)

Ich/Auge/Welt - The Art of Vision

In een nieuw boek is het omvangrijk werk van kunstenaar en mediaspecialist in theorie en praktijk weergegeven. Het fantastische Duitstalige boek "Ich/Auge/Welt - The Art of Vision” over het leven en het werk van deze beroemde kunstenaar is door Alfons Schilling geschreven en vormgegeven. Dankzij meerdere bijdragen van toonaangevende auteurs is dit boek een juweel voor de privé bibliotheek van liefhebbers van Kunst & Waarnemen, Stereoscopie en 3D Mediakunst.

Ook bibliotheken van musea, universiteiten, hogescholen en andere instituten en vereniging met interesse in het uitgebreide vak- en interessegebied mag dit meesterwerk van Alfons Schilling zeker niet ontbreken. Al aan het begin van de zestiger jaren ontwikkelde Alfons Schilling zijn eerste roterende beeldvullende vlakken en ontstaan zijn abstrate olieverf schilderingen. Zijn rotatiebeelden worden in forse hoeveelheden vervaardigd.

Zichtbaar is ook zijn interesse voor 2D en 3D beeldtechnieken en het gebruik van de film in zijn scheppingen. Geboeid door de ontwikkelingen van de holografie en opgewonden door de populaire zogenoemde 3D ribbeltjes kaarten met en zonder verspringende beelden begint Alfons Schilling in 1968 in Amerika met zijn eerste fotografische experimenten met de Lippmann-lenzenrastertechniek. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-211-83023-9, “Ich/Auge/Welt - The Art of Vision”, Alfons Schilling, Springer-Verlag, 1997, 350 pagina’s.