De leer van het zien in de geschiedenis (1)

20 maart 2025

In het voortreffelijk geschreven boek “Licht-Kleur-Ruimte” met als ondertitel “De leer van het zien in historisch perspectief” gaat auteur Robert A. Crone in op de wijze waarop men in de loop der eeuwen over het zien heeft nagedacht. Alle aspecten van het samenspel tussen zien en waarnemen worden op een boeiende en aantrekkelijke wijze behandeld.

De leer van het zien in de geschiedenis (1)

Licht, kleur, ruimte: de leer van het zien in historisch perspectief

Het lees- en studieboek is daartoe verdeeld in zes hoofdstukken: Visuele wetenschap tot 1600, licht en beeld, licht en oog, het zien van kleuren, het ruimtelijk zien en het zien van dingen. Hoe het zien functioneert is een raadsel dat de mens reeds meer dan tweeduizend jaar probeert te doorgronden. De auteur neemt de lezer mee in de geschiedenis en bespreekt de ontwikkelingen en de belangrijkste feiten uit de wetenschap.

Daarmee verkrijgt de lezer een gedegen beeld van de achtergronden van de visuele wetenschap. In de zeventiende eeuw, de eeuw van de “wetenschappelijke revolutie”, werden in snelle opeenvolging belangrijke feiten over het licht bekend. Die feiten betroffen in belangrijke mate de snelheid, de breking en de buiging van het licht.

In het hoofdstuk “Licht en beeld” kan de lezer nog eens heerlijk genieten van de ongelijke strijd tussen de verschillende wetenschappers. Het oog als optisch instrument wordt uitgebreid behandeld in het derde hoofdstuk. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-313-1452-8, “Licht, kleur, ruimte: de leer van het zien in historisch perspectief”, Robert A. Crone, Bohn Stafleu Van Lochum, 1992, 158 pagina’s.