De mug. Over steekmuggen en verspreiding van ziekten

7 juli 2022

Bij Stichting Biowetenschappen en Maatschappij verscheen een interessante publicatie waarin steekmuggen en de virussen en parasieten die zij door een beet overbrengen op mens en dier, in de schijnwerpers staan. Een groep wetenschappers en andere deskundigen op het gebied van infectieziekten helpen met hun bijdragen de lezers op weg om veel te leren over steekmuggen en de verspreiding van ziekten.

De mug. Over steekmuggen en verspreiding van ziekten

De mug. Over steekmuggen en de verspreiding van ziekten.

Al eeuwenlang teisteren ziekten zoals malaria en gele koorts de mensheid. Maar in de negentiende eeuw werd pas duidelijk dat muggen daar een cruciale rol in spelen als veroorzaker van infecties en van vervelende jeukende momenten. Het definitieve bewijs hiervoor leverde de Britse arts en Nobelprijswinnaar Ronald Ross in zijn publicatie op 20 augustus 1897. Deze dag van het jaar is uitgeroepen tot Wereldmuggendag.

Tijdens het doornemen van de inleiding zijn er al vragen als: Wat weten we inmiddels 125 jaar later over steekmuggen en de ziekten die zij kunnen verspreiden? Wat kunnen we doen om ziekte door muggenbeten te voorkomen? Wat staat ons nog te wachten nu exotische muggen en ziekten, zoals de Aziatische tijgermug en het westnijlvirus, reeds in Nederland zijn aangetroffen? Moeten we maar leren leven met ‘muggenziekten’, net zoals met corona en griep? Een boek vol wetenswaardigheden en verrassingen.

ISBN 978-90-8803-115-1, “De mug”, Chantal Reusken, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2022, 160 pagina’s, € 12,50. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen