De praktijk van het zien en verwerken van informaties

27 oktober 2014

In het informatieve studieboek “De praktijk van het zien” neemt de auteur lezers mee op een boeiende en interessante reis door de geschiedenis en de ontwikkeling van onze kennis over visuele waarneming en de bijbehorende natuurlijke verhouding tussen vormen, ruimten, objecten, afmetingen, herkenning en visuele omgevingen. Net als ons denken en onze spraak is ook onze visuele waarneming sterk beïnvloed door cultuurhistorische ontwikkelingen. Het onderwerp en de inhoud van het boek vinden hun basis in een afstudeerwerk van de auteur. Zij gaat zowel diep als breed in op alle aspecten van de praktijk van zien en het omgaan met de visuele ervaringen.

De praktijk van het zien en verwerken van informaties

Die Praxis des Sehens

Zij brengt een systematische reconstructie van de beschrijvingen van onderzoeks- en studieresultaten van onder andere Michel Foucault en Maurice Merleau-Ponty centraal in haar benaderingen van de visuele waarneming, waarin het specifieke werk van de genoemde onderzoekers centraal staat. Door de aard van het oorspronkelijke universitaire studiedocument staat het boek vol met voetnoten met waardevolle bronverwijzingen en uitgebreide toelichtingen op de besproken onderwerpen. De auteur heeft haar beschrijvingen over de praktijk van het zien verdeeld in de twee elkaar aanvullende hoofdstukken: “Foucault’s analyse van visuele positionering” en “Het onderwerp van de waarneming.

Theoretische verdiepingen”. Samen met een uitgebreide inleiding, een nawoord en gedetailleerde literatuurverwijzingen is het een omvangrijk en zeer waardevolle universitaire publicatie geworden. In het gedeelte over de “archeologie van zien” bespreekt zij onder andere de invloed op onze waarneming, door de voorstellingen op schilderijen. In deze paragraaf vindt de lezer een aantal kleurreproducties, onder andere van het schilderij “Le Balcon de Manet” van Magritte. Voor studenten en docenten Psychologie, Visuele Perceptie, Filosofie en Oogheelkunde is de inhoud bijzonder geschikt als basismateriaal en als referentiebron voor iedereen met meer dan interesse in historische, filosofische en moderne achtergronden van raadsels rondom onze altijd boeiende en intrigerende zintuiglijke visuele waarneming.

ISBN 978-3-8376-2326-0, “Die Praxis des Sehens”, Sophia Prinz, transcript Verlag, 2014, 391 pagina’s.


Gerelateerde artikelen