De psychologie van het actief kijken (2)

13 april 2024

Ook speelt het vermogen om snel wisselende voorstellingen waar te nemen een belangrijke rol in het opnemen en verwerken van beelden. Vanuit de resultaten van studies in de neurofysiologie van de laatste vijftig jaar zijn richtinggevende feiten verwerkt in recente experimenten. De hoofdstukken “Visuele oriëntatie” en “Visuele beelden bij het lezen” geven heldere beschrijvingen over het natuurlijke visuele proces en de reproductie van de beelden.

De psychologie van het actief kijken (2)

Active Vision

Bijzondere aandacht is er voor de theorie en de praktische uitwerking van het visuele proces van het detecteren van specifieke items of objecten in een visuele omgewing. De auteur sluiten dit specifieke onderwerp af met een benadering vanuit de fysiologie van de identificatie van doelen en objecten. Voorts bespreken zij de oogbewegingen bij het kijken naar kunst, scènes of objecten. De “zoek de verschillen in de plaatjes” worden in de onderzoeken meegenomen.

Het studieboek is uitstekend geschikt voor gebruik door onderzoekers en wetenschappers werkzaam in het vakgebied Perceptie en door studenten Visuele Perceptie en Psychologie op hogere scholen en universiteiten. Ook voor zelfstudie naar de achtergronden van het Zien en Waarnemen biedt de inhoud van dit boek vele interessante aanknopingspunten voor verdieping van het onderwerp.

ISBN 0-19-852479-X, “Active Vision”, J.M. Findlay en I.D. Gilchrist, Oxford University Press, 2004, 220 pagina’s.


Gerelateerde artikelen