De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (2)

27 januari 2021

Hoe infecties van dier op mens kunnen overspringen en wat we hebben geleerd van epidemieën uit het verleden. Welke oplossingen biedt de huidige kennis en wetenschap bij het bestrijden van de onzichtbare vijand? Het oorspronkelijk concept werd snel aangevuld met objecten gerelateerd aan covid-19. In de expositie zijn wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen opgesteld.

De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (2)

Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand

De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in de 17e-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen.

Deze wasmoulages werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarnaast toont een film herkenbare beelden uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat. In het museum, waar eens het pesthuis van de stad was gevestigd, wordt een prachtig overzicht geboden van epidemieën die ons land hebben geteisterd en een bedreiging waren voor onze volksgezondheid.

De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (2) - 2 De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (2) - 3 De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (2) - 4

Ook is er ruim aandacht voor de ongeëvenaarde gezondheidscrisis van de covid-19-pandemie. Aan de hand van een unieke verzameling objecten, documenten en posters die uit deze benarde tijden zijn nagelaten, toont de expositie hoe epidemieën ons dagelijks leven beïnvloeden en zelfs kunnen overnemen. Gedurende de looptijd van de expositie (volgens de huidige stand van zaken tot en met 9 januari 2022), organiseert het museum een activiteitenprogramma. Zo zijn er op zaterdagmiddagen lezingen en gedurende schoolvakanties kinderactiviteiten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-6249-552-4, “Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand”, Annelore Scholten en Thomas van Gulik, Walburg Pers, 2020, 144 pagina’s.

Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.rijksmuseumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen