De telescoop was echt een Nederlandse uitvinding

6 september 2013

Met zijn officiële aanvraag in september 1608 bij de Staten Generaal in Den Haag van een octrooi op zijn uitvinding van de telescoop bracht de Zeeuwse brillenmaker Hans Lipperhey velen in vertwijfeling. Was hij wel de enige echte uitvinder, of waren vele anderen hem al voorgegaan?

De telescoop was echt een Nederlandse uitvinding

De Telescoop

De aanvraag werd niet gehonoreerd, maar kreeg hij de opdracht voor het maken van meerdere kijkers met lenzen. De Italiaan Galileo Galilei hoorde ook al snel van de uitvinding van de telescoop. Hij besloot daarop zelf zijn telescoop te ontwerpen en te bouwen. Zijn combinatie van inzicht en doorzettingsvermogen resulteerde in een serie uitstekend werkende telescopen. In augustus 1609 had Galilei een kijker die achtmaal vergrootte. In hetzelfde jaar wist hij de vergroting al op te voeren naar twintig maal en kwam hij met meerdere technische verbeteringen en kijkgemak.
Galilei is er beroemd mee geworden en zelfs zo beroemd, dat in 2009 het 400jarig bestaan van de telescoop op internationale schaal wordt gevierd. In het Museum Boerhaave stond in 2009 de telescoop centraal in een mooie en educatieve expositie. Bij de expositie is ook het interessante lees- en leerboek “De Telescoop” verschenen met verhalen over de geschiedenis van de telescoop.

ISBN 978-90-351-3246-7, “De Telescoop”, Dirk van Delft, e.a., Uitgeverij Bert Bakker, 2008, 72 pagina’s.

Museum Boerhaave Leiden, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.museumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen