De theorie en praktijk van navigatie met de sextant (2)

5 april 2021

Voordat de auteur daarover de lezers informeert, wordt eerst informatie gegeven over de historische aspecten van de sextant als een navigatie-instrument. Het eigendom en gebruik van sextanten is wijdverbreid, maar optimale vaardigheid in het praktische gebruik ervan is dat niet.

De theorie en praktijk van navigatie met de sextant (2)

The Sextant Handbook

Sommige eigenaren, meestal hobbyisten, zijn helemaal niet van plan om hun bezit werkelijk te gaan gebruiken. Het instrument heeft dan een plaatsje gevonden in de ‘mooie dingen kast’. Zeelui hebben het instrument wel nodig om hun weg te vinden op de oceanen.

Zij zijn redelijk snel vertrouwd met de eigenschappen en de bediening van de sextant. Het boek is verdeeld in tien hoofdstukken, bevat een schat aan tekeningen en foto’s van instrumenten, een aantal interessante bijlagen en sluit af met een trefwoordenregister.

De theorie en praktijk van navigatie met de sextant (2) - 2 De theorie en praktijk van navigatie met de sextant (2) - 3 De theorie en praktijk van navigatie met de sextant (2) - 4
Voorbeelden van sextanten.

Alle onderdelen van de sextant zijn stuk voor stuk besproken. Voor de leerlingen en gebruikers zijn voorbeelden gegeven van de instellingsmogelijkheden, correcties en een aantal tips voor kleine reparaties. Zelfs zijn er aanbevelingen voor een aankoop van een nieuwe en een gebruikte sextant.

Voor de gebruikers zijn er voorbeelden van instellingen voor een ijking op basis van referenties en tabellen. De auteur sluit dit boek af met een beschrijving van een moderne uitvoering van de elektronische sextant.

ISBN 978-0-07-005219-2, “The Sextant Handbook”, Bruce Bauer, International Marine Publishing, 1995, 2e druk, 191 pagina’s.


Gerelateerde artikelen