De vader van het bewegende beeld

24 juni 2024

Fotograaf, onderzoeker en uitvinder Eadweard Muybridge (1830-1904) droeg veel bij aan de ontwikkeling van de bewegende film. In het bijzonder door zijn uitvinding in 1879 van één van de eerste primitieve handbediende filmprojectoren, de ‘zoopraxiscope’, kreeg hij internationale waardering. Door Dover Publications werd een biografie van deze beroemde fotograaf in boekvorm uitgegeven. Kenner bij uitstek van het leven en het werk van Muybridge en verzamelaar van films en fotografica Gordon Hendricks schreef de teksten en selecteerde de illustraties voor dit interessante boek.

De vader van het bewegende beeld

Eadweard Muybridge

Het geheel is boeiend geschreven en is ruim geïllustreerd met reproducties van antieke foto’s en tekeningen. De in Engeland geboren Muybridge zocht ‘vermoedelijk’ in 1852 zijn geluk in Amerika en ontwikkelde zich als een begaafd fotograaf. Het boek beschrijft deze wat rommelige periode in zijn nog jonge leven gedetailleerd en verrassend. Zelfs de auteur moet toegeven dat hij geen gegevens over een bepaalde periode uit het leven van deze fotograaf heeft kunnen vinden. Het boek bevat veel opnamen uit de prachtige Amerikaanse natuurparken, die door Muybridge als stereofoto’s zijn gemaakt.

De vader van het bewegende beeld - 2 De vader van het bewegende beeld - 3

Zijn belangstelling voor het bewegende beeld werd steeds meer zichtbaar in zijn werk. In Palo Alto in Californië monteerde hij nabij de renbaan een fotografische opstelling voor het vastleggen van bewegingen van mens en dier. Er kwamen steeds meer opdrachten en publicaties van zijn werk. Met succes werden zijn apparaten met het bewegende beeld verkocht. Voor zijn voordrachten verbleef Muybridge ook regelmatig in zijn geboorteland en in Frankrijk sprak hij met Etienne-Jules Marey over het vakgebied en de geboekte successen. In 1884 startte hij met zijn baan aan de Universiteit van Pennsylvania en vervaardigde een grote hoeveelheid foto’s met snel werkende camera’s. De auteur heeft vele voorbeelden van deze filmstroken bij de tekst gevoegd. In 1894 vestigde Muybridge zich weer in Engeland. Muybridge schreef en illustreerde vele fotoboeken en bleef een succesvolle fotograaf.

ISBN 0 486 41535 X, “Eadweard Muybridge”, Gordon Hendricks, Dover Publications, 2001, 271 pagina’s.