De veerkracht van bewoners rondom einde staalindustrie

20 juli 2017

In de ambiance van de historische ruimte van de compressorhal van het voormalige in 1987 stilgelegde hoogovencomplex Henrichshütte in Hattingen (D) vindt tot en met 5 november 2017 de fotoexpositie “Ende der Schonzeit” plaats. Aan de hand van 50 foto’s van de Hamburgse fotograaf Horst Dieter Zinn toont het unieke LWL-Industriemuseum Hattingen foto’s, die gemaakt zijn tijdens fotoprojecten in 1987 en 2017.

De veerkracht van bewoners rondom einde staalindustrie

Ende der Schonheit

Op de foto’s ervaart de bezoeker het dagelijks leven en de structuur in het Hattingen van 1987 en hoe de bevolking en de overheid in een periode van 30 jaar daarna hebben gereageerd. De beelddocumenten van de veranderingen laten ook veerkracht en reacties van de bevolking beleven na het einde van de staalindustrie in Hattingen. In 1987 was er verzet en strijd om het beëindigen van de activiteiten van de hoogovens.

Het stilleggen van het immense complex was echter een feit. Enkele jaren daarna werd besloten om van het gehele complex een “industrieel monument” te maken met als resultaat een historisch en waardevol industriemuseum. Bij de bevolking was er weinig sympathie te bespeuren, omdat velen hun baan en daardoor inkomen verloren. De zogenoemde “Ruhr Pott” stond “in vlammen” van ergernis, onbegrip, armoede, angst en een uitzichtloosheid naar de toekomst.

De realiteit heeft zich gelukkig in een positievere sfeer ontwikkeld en kunnen we nu spreken van de “Metropool Roergebied”, met veel aandacht voor culturele erfenissen, een sterke aandacht voor natuur en ontspanning en de komst van nieuwe bedrijfsactiviteiten. De foto’s uit 2017 zijn daar getuigenissen van. Door te kiezen voor de compressorhal waant de bezoeker zich een ogenblik in een tijd van 100 jaar geleden. In de bijbehorende catalogus zijn ruim 90 foto’s opgenomen. Een aantal artikelen geven een beeld over de geschiedenis en de gevolgen van de enorme structurele ingrepen in de levens van de bevolking. Een zeer interessante combinatie van moderne fotografie en de industrieële sfeer in de staalindustrie.

ISBN 978-3-8375-1845-0, “Ende der Schonheit”, Robert Laube, LWL-Industriemuseum + Klartext Verlag, 2017, 177 pagina’s.


Gerelateerde artikelen