De wetenschapsgeschiedenis in tijdschrift Wonderkamer

5 november 2020

Het splinternieuwe magazine voor wetenschapsgeschiedenis “Wonderkamer” geeft in elke uitgave op gevarieerde wijze een educatief en geïllustreerd beeld van werk van vele bekende en ook minder bekende Nederlandse en Belgische wetenschapshistorici. De inhoud van Wonderkamer opent het venster naar een breder publiek. Volgens de huidige planning zal deze publicatie 2x per jaar verschijnen als een uitgave van Genootschap Gewina, dat inmiddels ruim 100 jaar bestaat.

De wetenschapsgeschiedenis in tijdschrift Wonderkamer

Wonderkamer opent het venster naar een breder publiek.

Gewina is het Belgisch-Nederlands genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis en publiceert ook het magazine Journal for the History of Knowledge. Voor het eerste nummer koos de redactie voor extra aandacht voor het thema “Koloniale geschiedenis in 20 objecten” en voor het actuele onderwerp “Wetenschap en Koloniën”. Het openingsartikel staat in het teken van een in een Japans interneringskamp ontworpen en gebouwde microscoop.

Hoofdredacteur Ad Maas bezocht Cuba en zag hoe vernuftig onderzoekers omgingen met schaarse materialen en schreef er een interessant artikel over. Andere inspirerende verhalen gaan over de jacht op de malariamug, telescopen in de tropen en een artikel over het psychiatrisch verleden. In “Gebeiteld verleden” vertellen de auteurs over de Borobudur en andere heilige en historische plaatsen in Indonesië. Op de voorzijde van het nummer is een collectie met vlinders uit Nieuw-Guinea afgebeeld. Een erg waardevol en verzorgd magazine.

Leden van het genootschap Gewina ontvangen Wonderkamer automatisch door hun lidmaatschap (www.gewina.nl). Exemplaren van Wonderkamer zijn in de losse verkoop verkrijgbaar via een bestelling op gewinamagazine@gmail.com.