Digitale kunstperspectieven in het moderne surrealisme

14 december 2024

De moderne museale kunstuitingen onder de naam “SURREAL FUTURES” in het Max Ernst Museum boden alle bezoekers fascinerende baanbrekende perspectieven en een andere beleving op het surrealisme. Kunstenaars ontwierpen 31 internationale posities op prangende vragen van de 21e eeuw met gebruik van interactieve videowerken, hybride ruimtelijke installaties, multimediaperformances, virtuele en augmented reality-kunstwerken: de uitdagingen van digitalisering, klimaatcrisis, post-koloniale veranderingen en toenemende sociale diversiteit.

Digitale kunstperspectieven in het moderne surrealisme

Surreal Futures

Ze weerspiegelen onze wereld en ontwikkelen speculatieve toekomstscenario’s. De deelnemende kunstenaars uit 19 landen toonden het surrealisme als hedendaagse kunst, die eigenlijk verder droomt dan de visuele werkelijkheid, veranderingen in onze wereld weerspiegelt en speculatieve toekomstscenario’s ontwikkelt. Voor het eerst werden in het museum naast werken van Max Ernst ook meer hedendaagse werken in de collectie getoond.

Hierdoor ontstond er een dialoog tussen Max Ernst en hedendaagse kunstenaars vanuit het perspectief van actuele vraagstukken. Daarnaast vinden er in het museum verschillende interacties en communicatievormen met augmented reality (AR) en kunstmatige intelligentie (AI) plaats. Bezoekers konden AR-filters gebruiken om hun uiterlijk te veranderen door middel van surrealistische effecten. In een artistieke fotobox was het mogelijk om met je identiteit kennis te maken door gebruik van accessoires en AI-algoritmen.

ISBN 978-3-86832-780-9, “Surreal Futures”, Madeleine Frey en Patrick Blümel, Wienand Verlag, 2023, 206 pagina’s.


Gerelateerde artikelen