Door magische kunsten zijn beelden niet wat ze echt zijn

12 februari 2020

Zonder enige twijfel mogen we aannemen dat de meeste kunstenaars de waarnemers van hun werk op het verkeerde been willen zetten. Soms is het gegoochel met de werkelijkheid minimaal en in andere gevallen is het bewuste optische bedrog maximaal. Kunstenaars van alle leeftijden hebben magische vaardigheden ontwikkeld. Ze laten vervolgens plafonds en muren verdwijnen of wekken de indruk dat de ogen van een vrouw ons overal achtervolgen.

Door magische kunsten zijn beelden niet wat ze echt zijn

Magische Kunst

Door een bijzondere schat aan geselecteerde kunstwerken uit verschillende perioden van de kunstgeschiedenis laat dit boek zien hoe het visueel gemanipuleer met voorstellingen, het beeldspel met allerlei vormen van optische illusies en hoe zelfs eenvoudige figuren ons zo kunnen bedriegen, worden gecreëerd. In eerste instantie is de inhoud van dit waardevolle kunst- en leerboek bedoeld voor het gebruik door jongeren.

Door de wijze waarop het geheel is opgebouwd en is gepresenteerd zullen volwassenen op verrassende wijze kennismaken met gedetailleerde uitwerkingen van uniek beeldmateriaal uit een wereld van optische beeldmanipulatie om ons op het verkeerde been te zetten. De didactische opzet van de presentaties zet de lezers zeker aan tot het doen van experimenten.

De auteur brengt een diversiteit aan kunststijlen en kunstvormen, zoals het verschijnsel van trompe l’oeil, een spel met magisch perspectief, de onmogelijke wereld van M.C. Escher, het verschijnsel van de anamorfose, dubbelzinnige figuren, de schilderkunst van Arcimboldo, de op art en het surrealisme.

ISBN 3-429-01750-5, “Magische Kunst”, Alexander Sturgis, Echter Verlag, 1995, 32 pagina’s.