Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (2)

10 februari 2019

De sculpturen van Hanson thematiseren op een fascinerende wijze Amerikaanse arbeiders, die alshetware tijdens het werk een zeer korte onderbreking hebben voor het fotografisch vastleggen van hun werksituatie. De werkende mens “kleedde hij aan” met allerlei dagelijkse voorwerpen en objecten, zoals de winkelende vrouw in de supermarkt (uit 1970), de pauzerende bouwvakker (uit 1970) en de werkster met een emmer sop (uit 1972).

Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (2)

Duane Hanson: Sculptures of the American Dream

In de 60-er jaren begon hij met het ontwerpen van zijn mensenbeelden uit polyesterhars of gemaakt in brons. Bezoekers zijn telkens weer verrast om “echte” personen te zien staan in een museumruimte. Verwarrende en verbazende blikken maken snel plaats voor onderzoekende blikken om de magie van schijn en werkelijkheid zelf op te lossen. Op dit moment bestaan er 114 sculpturen uit het dagelijks leven en bijbehorende gebruiksvoorwerpen en objecten.

Met een eigen beschouwing gaf hij aan hoe hij zijn “kunst-mensen-kunst” - beelden ziet: “Ik dupliceer het leven niet maar laat de menselijke waarden zien”. Duane Hanson transformeert de realiteit van het leven in het realisme van kunst. Hij voltooide een aantal kunststudies en liet zich al snel inspireren door gesprekken met beeldhouwers en hun werken om een eigen beeld van de kunst te kunnen vormen.

Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (2) - 2 Duane Hanson werkt tussen fantasieën en werkelijkheid (2) - 3
Catalogi van andere succesvolle tentoonstellingen.

In 1951 sloot hij zijn laatste studie af als Master of Fine Art en kreeg zijn eerste expositie in 1952 in de Wilton Gallery in Connecticut. Zijn ontwikkeling als kunstenaar in de USA stagneerde en dacht meer waardering te vinden in Europa. In 1953 kwam hij in München terecht, gaf les op scholen voor Amerikaanse kinderen en ontwierp decoratieve kunstobjecten. In 1957 kwam hij in Bremen te werken en ontmoette de beeldhouwer George Grygo. Deze kunstenaar had een opdracht om sculpturen te realiseren voor openbare ruimten in diverse steden. Hanson zag hier toepassing van polyesterhars en kunststofvezels.

ISBN 978-3-7757-1938-4, “Duane Hanson: Sculptures of the American Dream”, Thomas Buchsteiner en Otto Letze, Hatje Cantz Verlag, 2007, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen