Duitse beeldcultuur voor de uitvinding van de fotografie (3)

6 juli 2021

Ook voor alle technici en beleidsmakers in multimediafuncties is dit boek een geweldige inspiratiebron voor een verdere studie of verdieping van het onderwerp. De uitgebreide literatuurlijsten en het trefwoordenregister vormen een basis ervoor. De inhoud van het boek richt zich specifiek op de ontwikkelingen van de Duitse beeldcultuur, maar kan evengoed geprojecteerd worden naar de ontwikkelingen ervan in andere Europese landen.

Duitse beeldcultuur voor de uitvinding van de fotografie (3)

Before Photography

In haar inleiding geeft auteur Kirsten Belgum aan dat er na het begin van het jaar 2000 een geweldige stroom aan digitale producten en mediamaterialen werden geproduceerd en dat videospelletjes en foto’s in grote hoeveelheden via de sociale media werden gewisseld. Door het wetenschappelijke karakter van de publicatie bevat het boek een veelheid aan voetnoten, toelichtingen en uitgebreide literatuurlijsten per onderwerp in de bijbehorende hoofdstukken.

In het boek zijn alle bijdragen ingedeeld in drie hoofdstukken, met de titels “Manieren van kijken”, “Materialen en Media” en “Beeld en Tekst”. Meerdere historische afbeeldingen zorgen tevens voor visuele informatie over de geweldige ontwikkelingen in de Europese beeldcultuur. In het eerste hoofdstuk maken we kennis met de manieren van toen om normale en bijzondere dingen, situaties en scènes te zien en op te nemen voor reproductie. Met een ballon of een luchtschip kunnen bepaalde situaties al snel waargenomen worden.

Duitse beeldcultuur voor de uitvinding van de fotografie (3) - 2
Een anatomisch model voor studiedoeleinden en voor het gebruik in anatomie-exposities; een afbeelding van Rijksmuseum Boerhaave Leiden.

In de spreektaal werd ballonvaren al als een technologie betiteld om waar te nemen. Ook het waarnemen door het oculair van een microscoop werd veel beoefend door wetenschappers om zoek naar “nieuwe” werelden. De toverlantaarn opende eveneens een wereld vol betoveringen. Dan is er de microscoop, gevolgd door een telescoop, die zorgden voor magische plaatjes met beelden van dichtbij en veraf. De 19e-eeuwse kranten- en tijdschriftenindustrie bracht persfotografie en bewerking. Een uniek document voor studie en privé.

ISBN 978-3-11-069484-0, “Before Photography”, Kirsten Belgum, Vance Byrd en John D. Benjamin, Uitgeverij Walter de Gruyter, 2021, 387 pagina’s.