Een andere kijk op hologrammen (2)

1 november 2024

In zijn inleiding geeft de auteur een beschrijving van het ontstaan van holografie en van het holodiagram. Met behulp van de eigenschappen van het holodiagram was Abramson zelfs in staat om al in 1967 een hologram te realiseren met een beelddiepte van ruim 2 meter. Dennis Gabor en Albert Einstein hebben veel overeenkomst volgens de auteur. Beiden waren gefascineerd door het verschijnsel licht en besteedden het grootste deel van hun actieve leven aan het bestuderen van de vele eigenaardigheden van dit verschijnsel.

Een andere kijk op hologrammen (2)

Light in Fliight or The Holodiagram

Beiden ontvingen zij voor hun baanbrekende ontdekkingen en prestaties de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Einstein voor het foto-elektrisch effect en Gabor voor de uitvinding van het holografisch effect. Het boek bevat 13 hoofdstukken waarin de auteur onder meer de volgende onderwerpen behandeld als het holodiagram, buiging van het licht, interferometrie, holografie en het hologram in de ruimte. Op een illustratieve wijze legt de auteur met gebruikmaking van spijkers, een touwtje en een potlood de vorming en het principe van een holodiagram uit.

Op een eenvoudige wijze is het principe van het holodiagram ook toe te passen in de interferometrie. Het praktisch gerichte boek leent zich uitstekend voor gebruik als studie- en naslagwerk. De tekst is evenwichtig aangevuld met illustraties en experimenten.

De inhoud is onder begeleiding geschikt voor gebruik in middelbare en hogere technische studies in de optica en heeft veel waarde voor instituten en onderzoekers op het gebied van de optica en de vele toepassingsgebieden ervan. Het boek sluit af met het hoofdstuk “Kijken naar de wereld in een spiegel”, waarin Abramson vertelt over een leuke ervaring. Ook bevat het boek een literatuurlijst en een trefwoordenregister.

ISBN 0-8194-2107-3, “Light in Fliight or The Holodiagram”, Nils Abramson, SPIE Press, 450 pagina’s.