Een beeld uit het Franse huis van Da Vinci in Clos Lucé

26 juli 2024

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder uit de periode van de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Da Vinci wordt gezien als het schoolvoorbeeld van een universeel geleerde en uitvinder en als een voorbeeldige inspirerende kunstenaar.

Een beeld uit het Franse huis van Da Vinci in Clos Lucé

Château du Clos Lucé, Parc Leonardo da Vinci, 2, rue du Clos Lucé, F-37400 Amboise.

Na een lange periode van leren, ervaren en al vroeg als jonge schilder met veel talent en werkend aan opdrachten woont hij in steden als Milaan, Mantua, Venetië en in Florence. In de periode van 1513-1516 is zijn woonplaats Rome en verblijft hij in het woongedeelte van het Vaticaan waar hij wetenschappelijk en anatomisch onderzoek verricht.

Door zijn al eerder opgedane contacten met de Franse gouverneur van Milaan, ontving hij op 14 maart 1516 een brief van de Franse koning Frans I en een verzoek om te komen werken en wonen in kasteel Clos-Lucé in Amboise. Hij nam slechts drie schilderijen mee, waaronder de “Mona Lisa”, dat pas in 1519 afgeschilderd werd. Het kasteel Clos-Lucé is inmiddels een museum geworden en staat slechts op een afstand van 400 m van het koninklijke kasteel Amboise. Door het park van het kasteel Clos-Lucé stroomt de Ammase, een zijrivier van de Loire.

Een beeld uit het Franse huis van Da Vinci in Clos Lucé - 2

Hij krijgt alle vrijheid om te dromen, na te denken en te werken. Het is nu een uniek museum over het leven en werk van Leonardo da Vinci. Het museum heeft de beschikking over veel voorbeelden van zijn uitvindingen. Een aantal ervan staan opgesteld in het grote park van het kasteel. Tijdens zijn verblijf in Amboise werkt de kunstenaar talloze plannen uit en brengt hij de laatste wijzigingen in zijn werken aan. Hij sterft op 2 mei 1519 op 67-jarige leeftijd in het kasteel. In het park bevindt zich Galerie - Leonardo da Vinci. Voor iedereen een aanbeveling voor een bezoek.

Château du Clos Lucé, Parc Leonardo da Vinci, 2, rue du Clos Lucé, F-37400 Amboise, www.vinci-closluce.com.