Een boeiende geschiedenis over de bioscopen in Zürich (1)

2 oktober 2024

Na het opsporen en lezen van geschriften, documenten, aanvragen en vergunningen, ontstaan in samenhang met het starten van een bioscoop in het Zwitserse Zürich, is het Tina Schmid gelukt om een aantrekkelijk en informatief lees- en referentieboek samen te stellen en te laten uitgeven. Het is een prachtige uitgave geworden met de vele gedetailleerde gegevens, feiten en gebeurtenissen over ruim 70 bioscopen in de stad en omgeving.

Een boeiende geschiedenis over de bioscopen in Zürich (1)

Zürikinobuch

Van een groot gedeelte van dit ruime aantal bioscopen bevat het boek veel historische gegevens, foto’s en veelal een schetsje van het gebouw en van het complex aan zalen. De lezer kan zich op aangename wijze onderdompelen in de fascinerende geschiedenis van bioscopen in Zürich van de afgelopen 150 jaar, in de wereld van rode pluchen stoelen, gouden kroonluchters, historische juwelen en moderne bioscoopgebouwen.

Een boeiende geschiedenis over de bioscopen in Zürich (1) - 2
Affiche Kosmosbioscoop, 1930, 128 x 90 cm, H.L., Mfg; een illustratie uit het Zürikinobuch.

Te zien zijn de foto's van nu en toen, illustraties van het bioscoopinterieur, exclusieve interviews met projectiepersoneel. Ontdek het onbekende, geniet van een nieuw perspectief op de bioscoop en van een volgende beleving in de bioscoop/filmtheater van uw keuze. Krijg antwoorden op vragen als: “Ken jij alle bioscopen in Zürich?" “Welke bioscoop was de eerste?" en “Hoe lang bestaat jouw favoriete bioscoop?" (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-03942-223-4, “Zürikinobuch”, Tina Schmid, Verlag Scheidegger & Spiess, 2024, 232 pagina’s, € 48.


Gerelateerde artikelen