Een boeiende geschiedenis over de bioscopen in Zürich (2)

3 oktober 2024

De twee broers Louis en Auguste Lumière worden in het algemeen beschouwd als de grondleggers van de cinema. Zij organiseerden namelijk op 28 december 1895 een eerste openbare filmvertoning met betalend publiek in een zaal van het bekende Grand Café in Parijs en vertoonden met hun cinematograaf ‘levende beelden’, waarmee ze hun filmprojectieappparaat en films wilden verkopen.

Een boeiende geschiedenis over de bioscopen in Zürich (2)

Zürikinobuch

Volgens een legende verlieten de eerste bioscoopbezoekers, die een film van een naderende trein zagen, in paniek de zaal omdat ze niet door de trein overreden wilden worden. In 1907 begon in Zürich het bioscooptijdperk: lege stallen, pakhuizen, winkels en hotel-restaurants werden omgebouwd tot “elektrische lichtpodia”, en vanaf 1912 werden ook bioscoopzalen als zodanig gepland als onderdeel van nieuwbouwprojecten.

Veel bioscopen in Zürich zijn in de loop der jaren wel verdwenen, andere zijn al tientallen jaren, zelfs een hele eeuw, in gebruik. Het ‘Zürikinobuch’ biedt voor het eerst een overzicht van alle gebieden in de stad Zürich waar bioscopen waren en worden geëxploiteerd. Het schetst een beeld van een groot deel van de levensstijl en vrijetijdscultuur in Zürich en de directe omgeving.

Een boeiende geschiedenis over de bioscopen in Zürich (2) - 2
Sfeerbeelden uit de geschiedenis in bioscopen.

Het is rijkelijk voorzien van historische afbeeldingen en foto's van de buitenzijde en het interieur van bioscopen die speciaal nieuw voor dit boek zijn gemaakt. Tina Schmid is vooral ook op zoek gegaan naar de mensen achter de kassa en bij het projectieapparaat. Het gestructureerde overzicht en de gegevens van de bioscopen volgen na enkele interessante inleidingen. Het boek bevat een literatuur- en een bronnenoverzicht en is een aanwinst voor alle filmliefhebbers.

ISBN 978-3-03942-223-4, “Zürikinobuch”, Tina Schmid, Verlag Scheidegger & Spiess, 2024, 232 pagina’s, € 48.


Gerelateerde artikelen