Een compleet overzicht van ordeningsystemen voor kleur

19 augustus 2013

Kleuren en onze visuele waarneming zijn vanaf het actieve handelen van de mens onafscheidelijk aan elkaar verbonden. De mens heeft al duizenden jaren geleden het verschijnsel kleur onderzocht en daaraan een waarde of een betekenis gegeven. Het verklaren van het fenomeen kleur was al even lastig als het indelen ervan in een bepaalde volgorde en waarderen vanuit een referentiekader.

Een compleet overzicht van ordeningsystemen voor kleur

Color ordered

Het ordenen van kleuren is in het algemeen geen kwestie van een filosofische aanpak. Kleur heeft vooral een praktische toepassing in kunst, ontwerp, architectuur, foto en film en in de psychologische belevingswereld van personen. Kleur is ook expressie, gedrag en gevoel. Kleur is er in de natuur of is er door een spel van licht of met pigmenten. Aan meerdere kleuren worden krachten en gevoeligheden gekoppeld. De mens is ook in de geschiedenis telkens op zoek geweest naar kleursystemen om vanuit eigen ervaring of uit de vergaarde kennis een beschrijving te geven en te ordenen. Het aantal kleursystemen dat in de loop van een periode van ruim tweeduizend jaar is ontstaan is onbekend. De auteurs van het nieuwe boek Color Ordered zijn ervan overtuigd dat er op de wereld zeker enkele honderden kleursystemen bestaan. Een deel daarvan is niet meer in gebruik en heeft alleen nog historische betekenis. De auteurs hebben een prachtig werkstuk afgeleverd over het thema Kleursysteem. Het geheel is zo uitgebreid en tot in detail beschreven, dat we hier te maken hebben met een absolute topper voor iedereen die werkt met of zich betrokken voelt tot het fenomeen Kleur. Met de inhoud van dit fantastische vakboek weet elke gebruiker alles over het ordenen van kleuren. Door de systematische opbouw van het thema heeft de lezer tevens de beschikking over een uitgebreide kleurrijke referentiebron.
De auteurs geven in het eerste hoofdstuk een beschouwing over het kleuren zien en een aantal eigenschappen en kenmerken van kleur. Daarna komen onder andere aan de orde lineaire kleursystemen, kleurdiagrammen en kleurcirkels, het ontstaan van fysiologische en psychologische kleursystemen, technische kleursystemen en een schat aan tabellen, overzichten en reproducties van originele kleurschema’s. Elk hoofdstuk sluit af met een overzicht van aanvullende literatuur en het vakboek sluit af met een uitgebreide verklarende woordenlijst en een trefwoordenregister. Zowel voor studenten en docenten in de vakgebieden Perceptie, Kunst, Design en Psychologie, als voor kleurdeskundigen, -adviseurs en -ontwerpers, onderzoekers en wetenschappers, is dit juweel in kleur een onmisbaar hulpmiddel voor studie en praktische gebruik op de ontwerptafel.

ISBN 978-0-19-518968-1, “Color ordered”, Rolf G. Kuehni en Andreas Schwarz, Oxford University Press, 2008, 391 pagina’s.


Gerelateerde artikelen