Een ikonische betekenis van het begrip en merk Bauhaus (2)

4 maart 2020

In zijn voorwoord geeft de auteur de lezer mee dat het geenszins de bedoeling is geweest om een allesomvattend beeld te geven van wat zich in de actieve periode van Bauhaus heeft afgespeeld. Alle aspecten uit de oprichting, het functioneren, de verhuizingen, bedreigingen, sluiting en voortzetting in binnen- en buitenland zijn uitgebreid beschreven, waarbij de auteur mede kon beschikken over archiefmaterialen en over vele publicaties met de resultaten van wetenschappelijk, maatschappelijk en cultureelonderzoek.

Een ikonische betekenis van het begrip en merk Bauhaus (2)

Marke Bauhaus 1919-2019

De auteur verzamelde zijn informatie ook door stukken te bestuderen waarin er minder positief werd geschreven over het instituut Bauhaus. De auteur begon aan het beschrijven van feiten, gebeurtenissen en producten met een inhoudelijke benadering in 2013 en publiceerde tussendoor verschillende thema’s en onderwerpen in relatie tot het merk en de invloed van Bauhaus.

Ook zijn ervaringen vanuit het organiseren en deelnemen aan diverse projecten en tentoonstellingen zijn verwerkt en uitgewerkt in meerdere hoofdstukken en door de schat aan figuren en afbeeldingen. Na het voorwoord en een inleiding bespreekt de auteur het ontstaan, de ontwikkeling, de uitstraling en waarderingen van en voor het merk Bauhaus vanaf een aantal jaren voor de officiële startdatum tot en met de activiteiten in 2019.

Een ikonische betekenis van het begrip en merk Bauhaus (2) - 2
De Einsteintoren in Potsdam met observatorium, 1918-1924; ontworpen door Erich Mendelsohn.

Het boek bevat 16 paragrafen, die zijn ingedeeld in de 4 thema’s: “Het Bauhaus als merknaam en begrip”, “Het beeldmerk en symboliek”, “Bauhaus-steden en de bouwwerken” en “Is Bauhaus nog aktueel?” De lezer maakt kennis met successen en enige onvolkomenheden uit de zo plotseling ontstane wereld van kunst en nijverheid in een “nieuw” op te bouwen Duitsland. Een zeer inspirerend kijk- en studieboek.

ISBN 978-3-85881-620-7, “Marke Bauhaus 1919-2019”, Philipp Oswalt, Verlag Scheidegger & Spiess, 2020, 336 pagina’s.