Een intense droom van het vliegen werd werkelijkheid (3)

11 februari 2020

Ook de resultaten van uitwerkingen van dromen, gedachten, signalen van goden, verslagen van Icarus en de vliegtocht met zijn vader Daedalus, zijn uitgebreid behandeld in de expositie. Onder andere zijn adembenemende foto's van de eerste vluchten van Otto Lilienthal te zien. De groep vliegpioniers omvat ook zelfverzekerde en succesvolle vrouwelijke piloten zoals Melli Beese, die als eerste vrouw in Duitsland een vliegbrevet kreeg.

Een intense droom van het vliegen werd werkelijkheid (3)

Die Welt von oben. Der Traum vom Fliegen im 19. Jahrhundert

De expositie “Die Welt von oben” vindt plaats in de periode dat het museum haar 10-jarig jubileum viert. De begeleidende dikke en goed verzorgde catalogus brengt alle aspecten van de droom van vliegen in woord en beeld. De inhoud geeft antwoorden op meerdere vragen, als “Wat fascineert ons aan vliegen?”, “Waarom trekt vliegen ons aan?”, “Waarom trekt vliegen ons aan?” en “Waarom trekt vliegen ons hoog de lucht in?” Duizenden jaren lang hadden mensen alleen in een soort goddelijke prothese kunnen vliegen of het vermogen in hun goden kunnen bewonderen.

Het valt op dat Francisco de Goya regelmatig koos voor het vastleggen van vliegbewegingen en dat zelfs in een serie van 80 bladen onder de titel Los Caprichos (in 1793 uitgekomen). Het boek presenteert er tientallen. Met hoofdstukken als “Vliegen”, “Daumier en Nadar”, “Gevleugelde kinderen”, “Vliegen in Berlijn” en een essay over Melli Beese brengen deskundigen interesse feiten en gebeurtenissen voor het voetlicht.

Een intense droom van het vliegen werd werkelijkheid (3) - 2
Otto Lilienthal met een klein type slagvleugelapparaat op 16 augustus 1894 op de Fliegeberg in Lichterfelde; foto Ottomar Anschütz (1846-1907); afbeeldingen uit het boek Die Welt von oben.

Er is aandacht voor de fotografische resultaten van onderzoek naar vliegbewegingen van vogels door de Engelse fotograaf Eadweard Muybridge (1830-1904) en Franse fotograaf Étienne-Jules Marey (1830-1904). Voor constructeurs belangrijke gegevens voor studie en realisatie van de eerste vliegbewegingen met vliegtuigen. Een uitstekende uitgave.

ISBN 978-3-7455-1079-9, “Die Welt von oben. Der Traum vom Fliegen im 19. Jahrhundert”, Matthias Winzen, ATHENA-Verlag, 2019, 384 pagina’s.

Museum für Kunst und Technik des 19. Jahrhunderts, Lichtentaler Allee 8, D-76530 Baden-Baden, www.museum.la8.de.


Gerelateerde artikelen