Een uniek vademecum over het waarnemen (2)

28 mei 2024

De auteur en samensteller E. Bruce Goldstein bracht het geheel aan onderwerpen onder in 23 hoofdstukken. Hij start zelf met een verhandeling over de relatie en de verschillen tussen de aanpak van het behandelen van het vakgebied door fysiologen en psychologen. Daarbij schakelt hij met regelmaat terug op de ontwikkelde grondbeginselen van de visuele perceptie door vooraanstaande onderzoekers en wetenschappers als Helmholtz, Young en Hering.

Een uniek vademecum over het waarnemen (2)

Blackwell Handbook of Perception

Na de behandeling van de grondbeginselen van het neurale proces van zien en waarnemen treft de lezer een hoofdstuk aan over de gecompliceerde verwerking van licht en beeldinformatie door het netvlies. Zeer uitgebreid behandelt de auteur de werking van de staafjes en kegeltjes. Andere onderwerpen zijn onder andere “Kleurenzien”, “Ruimtelijke waarneming”, “Objectwaarneming” en het “Waarnemen van bewegingen en gebeurtenissen”. Auteurs geven achtergrondenover en antwoorden op verschillende en veelal fundamentele vragen uit het vakgebied.

De lezer vindt vragen als “Waarvoor dient onze visuele waarneming?” en “Hoe werkt de stereoscopische waarneming?” In het hoofdstuk “Beeldwaarneming en Kunst” geeft de auteur een boeiende opbouw van het ontstaan van optische illusies in de visuele waarneming. Daarbij speelt het fenomeen perspectief en het gebruik ervan in grafische ontwerpen en schilderijen een zeer belangrijke rol. De auteur neemt daartoe de lezer mee naar de wereld van het perspectief in de 15e eeuw.

ISBN 0-631-20683-3, “Blackwell Handbook of Perception”, E. Bruce Goldstein, Blackwell Publishers Ltd., 2001, 788 pagina’s.