Een uniek vademecum over het waarnemen (3)

30 mei 2024

Ook het verschijnsel van het optisch bedrog in de vorm van de techniek van trompe l’oeil (“fool the eye”), wordt in dit hoofdstuk besproken. De auteur maakt melding van het bijzondere werk van de Belgische schilder René Magritte en van zijn manier van het weergeven van de werkelijkheid. Hij behandelt het verrassende effect dat ontstaat in onze waarneming in spiegelafdrukken van bekende schilderijen. Alsof er een geheel andere voorstelling is weergegeven! Tenslotte bespreekt auteur E. Bruce Goldstein in hetzelfde hoofdstuk de fysiologische aspecten van de kunst.

Een uniek vademecum over het waarnemen (3)

Blackwell Handbook of Perception

Bij het gebruik van kleuren in kunstwerken door Georges Seurat en Paul Signac of het toepassen van de zogenoemde op-art in kunstwerken door Bridget Riley en Victor Vasarely wordt door deze kunstenaars dankbaar gebruik gemaakt van dit bijzondere aspect. Het geloof in de eigen visuele waarneming wordt daarmee danig op de proef gesteld. Ook de grondbeginselen van de waarneming door het horen van geluid wordt besproken. In enkele vervolg hoofdstukken wordt op dit fenomeen uitgebreider ingegaan.

De lezer maakt tevens kennis met de spraakwaarneming en de aspecten van het herkennen van gesproken woorden. Andere zintuigen als smaak en tast krijgen eveneens voldoende aandacht in dit omvangrijke handboek. Daarmee heeft de gebruiker een uitstekende referentiebron en naslagwerk voor het vakgebied van de Perceptie beschikbaar. Het boek heeft ondanks de omvang een beperkt aantal illustraties en sluit af met een uitgebreid register van trefwoorden.

ISBN 0-631-20683-3, “Blackwell Handbook of Perception”, E. Bruce Goldstein, Blackwell Publishers Ltd., 2001, 788 pagina’s.